Preţul proprietăţilor din Europa Centrală şi de Est (ECE) va intra pe o pantă de creştere continuă determinată de comprimarea randamentelor investiţionale (yield-uri) şi abia după 4-6 trimestre se va vedea a apreciere a valorilor proprietăţilor ca urmare a creşterii chiriilor, potrivit unui studiu al grupului financiar Erste.

„Conform analizei pieţelor imobiliare din ECE, există şanse foarte mari să intrăm într-o perioadă de creştere continuă a preţurilor proprietăţilor. Evoluţia va fi determinată în mod clar de comprimarea randamentelor. Având în vedere ratele de neocupare destul de ridicate din regiune şi finalizarea mai multor proiecte imobiliare, o creştere substanţială a valorii proprietăţilor datorită creşterii chiriilor este încă nerealistă în următoarele 4-6 trimestre”, a declarat Günther Artner, Co-Director CEE Equity Research.

În analiza Erste se mai precizează faptul că investitorii în imobiliare ar trebui să aibă mai mult de câstigat decât dezvoltatorii, dat fiind numărul încă ridicat de imobile neocupate.

Cererea de birouri, în creştere cu 36%

Revenirea economică începe să aibă un impact pozitiv asupra închirierii clădirilor de birouri în creştere cu 38% în prima jumătate a anului 2010 faţă de anul anterior datorită îmbunătăţirii cererii în Europa de Vest şi în Europa Centrală şi de Est, precizează analiştii Erste. Rata de neocupare a rămas la nivelul de 10,2% înregistrat înainte de acest trimestru.

Cererea de spaţii pentru birouri din ECE a înregistrat o creştere de 36% pe an, ajungând la 1,38 milioane mp, cea mai mare creştere fiind observată de departe în Moscova, unde revenirea din prima jumătate a anului 2010 aproape a egalat nivelurile atinse înainte de 2008.

„Pe întreg teritoriul ECE, rata de neocupare a birourilor a înregistrat un prim declin cu 30 de puncte de bază, ajungând la 15,5% în trimestrul al doilea, după o perioadă de creştere puternică a ratelor începând cu a doua jumătate a anului 2007“, explică Artner.

Dacă ratele din Europa Centrală şi de Sud-Est au crescut uşor, ratele de neocupare din Europa de Est au scăzut cu aproape 200 de puncte de bază, ajungând la 16,3% faţă de a doua jumătate a anului 2009, adică chiar mai mici decât nivelul din SEE de 17,1%.

România în topul investiţiilor pe retail

În prima jumătate a anului 2010, investiţiile în retail de la nivelul ECE s-au ridicat la 633 mil. euro, reprezentând o creştere de 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi o creştere remarcabilă de 190% în comparaţie cu nivelurile scăzute din prima jumătate a anului 2009.

La nivelul fiecărei piaţe, în Ungaria, Polonia, România şi Rusia s-a înregistrat cea mai mare parte a activităţii de investiţii. În ceea ce priveşte domeniile de investiţii, centrele comerciale rămân cel mai atractiv segment. „În mediul actual, companiile mai competitive vor investi cel mai probabil în noi spaţii retail şi poate vor cumpăra jucătorii mai slabi de pe piaţă. Prin urmare, cele mai bune locaţii şi zonele comerciale aglomerate rămân principalele puncte de interes”, precizează Gernot Jany, Analist Imobiliare ECE în cadrul Erste Group.

Recomandările Erste

0-57622-grafic2.jpgÎn prezent, acţiunile imobiliare din ECE se află într-o etapă de activitate corporativă intensă. Companiile cu o situaţie financiară solidă şi cu active atractive reprezintă ţinte interesante pentru preluare (cum ar fi CA Immo, conwert), în timp ce alte companii sunt preluate pentru a se  creşte valoarea scăzută a acţiunilor şi obţinerea unui profit prin lichidarea activelor (ECO Business-Immo). Companiile cu dificultăţi financiare depun eforturi pentru a face faţă (Orco Property Group).

„Preţul principalelor acţiuni austriece, germane şi britanice este încă mult sub nivelurile la care se tranzacţionau acum 10 ani, ceea ce pune creşterea de anul trecut într-o perspectivă oarecum diferită. Potenţialul de creştere depinde în mod cert de revenirea preţurilor proprietăţilor, deoarece, pe durata recesiunii, scăderea preţurilor a fost amplificată de tipul de finanţare care a fost utilizată”, comentează Gernot Jany.
0-57621-grafic.jpg