Relaţiile dintre Turcia şi mai multe ţări vest-europene s-au deteriorat substanţial în ultimele săptămâni, Ankara comparând de mai multe ori cu metodele ''naziste'' refuzul unor state, în special Germania şi Olanda, de a le permite unor miniştri turci să participe pe teritoriul lor la mitinguri în favoarea referendumului din 16 aprilie din Turcia privind întărirea puterilor preşedintelui ţării.

''Dacă Europa continuă în acest fel, niciun european din orice parte a lumii nu poate merge în siguranţă pe stradă, Noi, Turcia, îi cerem Europei să respecte drepturile omului şi democraţia'', a spus şeful statului turc, într-o întâlnire cu jurnaliştii la Ankara.

Berlinul a calificat luni drept 'inacceptabile' acuzaţiile formulate în ajun de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat că şefa executivului german 'aplică practici naziste' contra etnicilor turci din Germania şi a oficialilor turci.

Ankara mai acuzase Germania, la începutul lunii martie, că a recurs la practici 'naziste' atunci când a împiedicat desfăşurarea mitingurilor electorale pro-referendum şi când a refuzat participarea unor oficiali turci, provocând reacţii critice la Berlin, Bruxelles, Paris şi Haga.

AGERPRES