Probleme serioase pentru afacerile din Marea Britanie, în urma barierelor apărute odată cu era post-Brexit. Exporturile Regatului Unit către ţările Uniunii Europene s-au prăbuşit în prima lună a acestui an, a anunţat o federaţie britanică de profil.

Exporturile britanice de alimente şi băuturi în ianuarie, cu 75,5% mai mici

Astfel, potrivit Federaţiei industriei alimentare şi a băuturilor din Regatul Unit, exporturile de alimente şi băuturi din Marea Britanie către UE au scăzut cu 75,5% în luna ianuarie, în special din cauza barierelor post-Brexit, scrie agenţia Reuters.

Cea mai afectată rută comercială a fost cea către Irlanda. În ianuarie 2020, Irlanda era cea mai mare piaţă a Marii Britanii, circa 18% din totalul alimentelor şi băuturilor exportate ajungând în această destinaţie. Totul s-a schimbat radical în ianuarie 2021: doar 5% din totalul alimentelor şi băuturilor exportate au mers către Irlanda.

“În absenţa soluţiilor, exportatorii din blocul comunitar se vor confrunta cu aceleaşi dificultăţi”

Dominic Goudie, şeful diviziei internaţionale a Federaţiei britanice a industriei alimentare şi a băuturilor: “Afacerile se confruntă cu provocări semnificative când fac comerţ cu Uniunea Europeană, iar afacerile mici sunt în special ţinute departe de piaţă, deoarece reţeaua de distribuţie nu funcţionează.

În absenţa soluţiilor, exportatorii din blocul comunitar se vor confrunta cu aceleaşi dificultăţi când în Marea Britanie va intra deplin în vigoare modelul de funcţionare al frontierei.”

Marea Britanie a amânat introducerea unor tipuri de verificări post-Brexit ale bunurilor importate din Uniunea Europeană cu 6 luni, apreciind că afacerile au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Oficiul Naţional de Statistică confirmă datele privind exporturile şi importurile Marii Britanii

Guvernul de la Londra susţine că relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană sunt afectate de pandemie şi de problemele cu care se confruntă companiile în timp ce se adaptează la noile reglementări vamale, dar situaţia ar urma să se îmbunătăţească în timp.

Conform datelor publicate recent de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), exporturile britanice către blocul comunitar, excluzând aurul nemonetar şi alte metale preţioase, au scăzut cu 40,7% în ianuarie, comparativ cu decembrie, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 28,8% – un alt record.

Comerţul cu produse chimice a fost la un nivel extrem de redus, reflectând nivelul ridicat al stocurilor de produse farmaceutice înainte de încheierea perioadei de tranziţie a Brexitului, precizează ONS.

De asemenea, exporturile de alimente şi animale vii către UE au scăzut cu 64%, inclusiv crustacee şi peşti. Multe companii şi-au făcut stocuri în decembrie pentru a evita întreruperile, ceea ce a adâncit declinul comerţului în ianuarie, apreciază ONS.