Acţiunile Tesla Inc au urcat cu aproape 8% în predeschiderea şedinţei de luni a Bursei de la New York. Creșterea ar fi datorată livrărilor trimestriale record, cererea pentru maşinile sale electrice compensând impactul deficitului de cipuri pe plan global, transmite Reuters.

Livrări record pentru Tesla

Cel mai valoros producător auto a anunţat vineri că în primul trimestru din 2021 a livrat 184.800 vehicule pe plan global, în timp ce analiştii se aşteptau la 177.822 de unităţi. În trimestrul patru din 2020, compania americană a livrat 180.570 vehicule. “Suntem încurajaţi de primirea făcută Model Y în China şi facem rapid progrese pentru a produce la întreaga capacitate. De asemenea, Model S şi Model X au fost “excepţional de bine primite”, se arată în comunicatul Tesla.

“Capacitatea Tesla de a produce în primul trimestru din 2021 aproape acelaşi număr de vehicule ca în trimestrul patru din 2020 iese în evidenţă faţă de tendinţa globală privind producţia auto”, au apreciat analiştii de la J.P.Morgan.

Acțiunile au crescut luni

Luni, acţiunile Tesla au urcat cu aproape 8%, la 714 dolari, în timp ce alţi producători de maşini electrice, inclusiv NIO Inc şi Workhorse Group, înregistrau creşteri ale titlurilor între 1% şi 4%. În primele trei luni, Tesla a livrat 184.800 vehicule pe plan global, în timp ce analiştii se aşteptau la 177.822 de unităţi. În trimestrul patru din 2020, compania americană a livrat 180.570 vehicule.

“Suntem încurajaţi de primirea făcută Model Y în China şi facem rapid progrese pentru a produce la întreaga capacitate. De asemenea, Model S şi Model X au fost “excepţional de bine primite”, se arată în comunicatul Tesla.

În prezent, Tesla produce Model S şi Model X doar la fabrica sa din Fremont, California, iar Model 3 şi Model Y sunt produse în California şi la uzina din Shanghai. Statele Unite şi China sunt cele mai mari pieţe pentru Model 3 şi Model Y. De asemenea, compania americană a produs în primul trimestru din acest an 180.000 vehicule.

Tesla, cumpărată cu bitcoin

Recent, șeful producătorului american de automobile electrice Tesla, Elon Musk, anunța că un vehicul Tesla poate fi acum cumpărat folosind bitcoin, iar opţiunea va fi disponibilă în afara SUA ulterior în acest an. Miliardarul a scris pe Twitter: “Puteţi cumpăra acum o Tesla cu bitcoin. Moneda virtuală plătită către Tesla va fi păstrată ca bitcoin, nu va fi convertită în monedă fiduciară”.

Miliardarul Elon Musk, şeful Tesla, adăugase chiar eticheta #bitcoin profilului său de pe Twitter, ceea ce a dus la creşterea cotaţiei bitcoin. Ulterior, Musk a renunţat la această etichetă, dar a continuat să vorbească despre criptomonede cu cei 46 de milioane de urmăritori pe Twitter.