Duminica Tomii! Ce este interzis să faci astăzi? E mare păcat să faci asta în prima duminică după Paști

Duminica Tomii, așa este denumită prima duminică după Paști. Astfel, astăzi, Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Toma, tot astăzi fiind și finalul Săptămânii Luminate.

Tradiția spune că în Duminica Tomi, credincioșii îi pomenesc pe cei morți, iar obiceiul are la bază o poveste destul de impresionantă. Mai exact, numele de Duminica Tomi vine de la Toma, care nu a crezut în învierea lui Iisus Hristos.

În momentul în care Mântuitorul s-a ridicat și i-a atins rănile de pe plămâni, ideea acestuia s-a schimbat radical. Tradițiile nu sunt aceleași oriunde în țară. În Banat spre exemplu, în Duminica Tomii, femeile dau drumul pe apă unor pachete cu pomeni, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii

În ceea ce privește semnificația obiceiului, acesta are loc pentru ca darurile să fie purtate către sufletele celor care au plecat dintre noi. De asemnea, colacii și ouăle sunt sfințite de preot, în Biserica, în timpul Slujbei.

Ce este interzis să faci astăzi

La fel ca și în cazul altor zile de sărbătoare cu cruce roșie, astăzi este interzisă munca. Nimeni nu are voie să muncească și de asemenea este interzis spălatul rufelor.

Tot astăzi, este interzisă curățenia și cusutul, iar din popor se spune că astăzi nu este bine să te cerți cu nimeni.

Pentru a avea o viață prosperă, în această duminică credincioșii trebuie să dea de pomană și să aprindă lumânări pentru toți cei dragi care au plecat din viața lor.

Duminica Tomii! Ce este interzis să faci astăzi? E mare păcat să faci asta în prima duminică după Paști