Calculat in dolari, profitul a insemnat o crestere de aproape 100%, un lucru la indemana nu prea multor societati de la Bursa. Pentru Bursa, insa, rezultatele spectaculoase obtinute de Excelent au mai putina importanta. Si asta dintr-un singur motiv: fondul de dividende, in valoare de peste 27 miliarde lei, se va varsa din conturile societatii in proportie de 95% in buzunarele unui singur investitor, fondul de investitii Axis Investments Ltd. Procentajul reprezinta exact cota de participare pe care investitorul strain o detine la Excelent Bucuresti. “Sunt rezultate intr-adevar excelente, cele obtinute de Excelent, dar in conditiile actualei structuri de actionariat sunt prea putini investitorii cu bani care sa fie interesati de aceste titluri, si acest lucru se rasfrange in pretul actiunilor”, este de parere Daniel Palita, analist la Bucharest Investment Group, o casa de brokeraj.
Iulian Stanescu, trader la Vanguard ii da dreptate: “Ordinele de cumparare pentru Excelent sunt sporadice, iar o activitate mai febrila pe aceste titluri nu se mai simte de pe vremea in care cuponarii isi vindeau certificatele. Este un lucru destul de neobisnuit pentru o societate care prezinta asemenea rezultate financiare”.
Intr-adevar, anuntul privind exercitiul financiar a avut impact modest la bursa. Actiunile au crescut intr-adevar de la 539 lei din momentul opririi tranzactiilor pe perioada AGA, la 604 lei in momentul reluarii lor si au atins 700 lei dupa trei zile. Dar cotatiile n-au reusit sa se apropie mai mult de valoarea nominala, de 1.000 lei, a acestor titluri. Analistii considera realtiv subevaluata valoarea de piata a actiunilor Excelent, dar nu gasesc prea multe premise pentru cresterea lor. Totusi Excelent preconizeaza pentru 2000 un profit de 3,1 milioane dolari, fata de cele 2,2 milioane dolari din anul trecut.