Pentru a putea continua traseul pozitiv, BVB va avea nevoie ca statul să adopte anumite decizii.

Piaţa de capital a mers şi în 2009 împotriva cursului economiei. Dacă în 2008 bursa înregistra pierderi mari, de până la 80% pe principalii indici, în ciuda creşterii PIB, în anul următor acţiunile listate au urcat semnificativ. Cum rolul bursei de valori este acela de a anticipa evoluţia economiei, ne putem aştepta ca în 2010 recesiunea să se încheie sau măcar să se atenueze. Ceea ce ar însemna că va fi un an în care vom avea parte de randamente pozitive la bursă şi de o evoluţie care să mai recupereze o parte din pierderile din 2008.

Recuperarea de care bursele internaţionale au avut parte în acest an s-a bazat mai ales pe sentimentul pozitiv al investitorilor faţă de viitorul pieţelor de capital. „Anul 2009 a arătat că, deşi criza rămâne, scenariile care prevedeau un colaps al economiilor şi sistemelor financiare sunt improbabile“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. „Schimbarea a generat o ajustare pozitivă a percepţiilor investitorilor la noile previziuni.“ Economiile dezvoltate au confirmat apropierea de finalul recesiunii prin trecerea pe creştere trimestrială, iar prog­nozele pentru anul viitor s-au îmbunătăţit dramatic. Principala problemă care rămâne este aceea a ratei şomajului, indicator care ajunge în zona pozitivă mai târziu decât restul economiei.

Trecerea pe plus şi revenirea după minimele atinse în februarie-martie 2009 este normală după scăderea din 2008. Întrebarea la care se caută în prezent răspuns este cum vor evolua pieţele de capital anul viitor. Condiţiile se arată propice unei continuări a actualului trend, ceea ce pare să indice că acţiunile nu au crescut prea mult. „Până la proba contrarie, evoluţia pieţelor globale rămâne ascendentă“, consideră Răzvan Paşol, care arată că „normalul burselor“ este dictat de investitori, iar aceştia nu vor renunţa prea uşor la sentimentele pozitive.

Lichiditatea trebuie impulsionată prin noi listări

Dacă situaţia de pe pieţele internaţionale rămâne favorabilă unei continuări a aprecierilor, pe piaţa internă lucrurile nu sunt la fel de clare. Criza politică a afectat şi bursa, chiar dacă în mai mică măsură. Absenţa unui guvern generează instabilitate, ceea ce face ca investitorii să fie mai prudenţi înainte de a achiziţiona pachete semnificative de acţiuni. În cazul în care criza de autoritate va fi rezolvată odată cu aflarea noului preşedinte al României, iar economia nu va intra în colaps, piaţa de capital ar putea continua aprecierile din 2009.

Cu alte cuvinte, anul 2010 promite să fie o perioadă pozitivă, cu posibile corecţii în prima jumătate a anului. Piaţa de capital rămâne însă cu aceleaşi vechi probleme: lichiditate scăzută, emitenţi puţini, posibilităţi reduse de achiziţionare a unor pachete mari de acţiuni, de ordinul milioanelor de euro. Iar speranţele, din păcate, se leagă tot de decizia statului privind listarea unor companii pe care încă le deţine. Fondul Proprietatea, Romgaz şi celelalte societăţi din sectorul energetic sunt titlurile pe care brokerii şi investitorii le aşteaptă să fie cotate. „Ar trebui să fie listate companiile de stat şi privatizate prin această metodă“, spune Stere Farmache, preşedintele BVB. Intrarea unui pachet de companii mari ar crea şocul necesar majorării lichidităţii zilnice a pieţei, în caz contrar existând riscul ca valoarea tranzacţiilor să se plafoneze la actualele niveluri. Speranţele brokerilor mai sunt legate şi de ridicarea nivelului de deţinere de la SIF-uri, care ar putea avea loc la începutul anului viitor.

-­70% este scăderea indicelui BET în 2008

66% este creşterea indicelui BET în perioada ian.-nov. 2009

SURSA: Articol preluat din suplimentul „Lumea în 2010”, realizat de revista „Capital” în colaborare cu „The Economist”.