România este din nou în doliu. Luni, 23 noiembrie, a încetat din viaţă Nicolae Giurgiuvanu, comandantul navelor NAVROM Tulcea.

Comandantul a murit într-un spital din Focşani, acolo unde fusese transferat de la Tulcea. El era infectat cu COVID-19, diagnosticul crunt venind după un control de rutină realizat la un spital din Bucureşti.

Nicolae Giurgiuvanu (67 de ani) s-a prezentat imediat ce a aflat că are coronavirus la unitatea medicală din oraşul Tulcea, acolo unde a fost internat în zona destinată acestor pacienţi.

Comandantul NAVROM s-a simţit bine la început şi totul părea să se termine fără probleme. “Am scăpat eu de multe altele”, le-ar fi transmis el prietenilor îngrijoraţi de starea sa de sănătate. Însă, din păcate, starea sa s-a înrăutăţit şi s-a dorit transferul la o unitate medicală din Capitală, însă aceste lucru nu s-a mai întâmplat, iar bărbatul a ajuns până la urmă la Focşani, unde a şi încetat din viaţă luni, scrie Adevărul.

O carieră de peste 40 de ani

Comandantul de pe navele Moldova şi Banat s-a născut la Râşnov, însă între el şi mare a fost dragoste la prima vedere. O iubire care a durat peste patru decenii.

În anul 1973, a dat examen la Institutul de Marină Militară. „Nu am dat la cea civilă, pentru că la acea vreme aveam o prietenă care nu voia să fiu mult timp plecat pe mare“, îşi amintea el într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Adevărul în urmă cu şase ani.

În anul 1990, a plecat din Marina Militară şi s-a dedicat celei civile. În tot acest timp, a fost comandant pe vasul Danubius, construit pentru Nicolae Ceauşescu, pe Fortuna, nava de comandament, dar şi pe un remorcher militar şi pe o vedetă blindată.

Din 2010, a fost la cârma navei Moldova, transportând turişti la şi de la Sulina. În ultimii ani, a dus mii de turişti în Deltă cu nava Banatul.

Comandantul povestea că cel mai mult l-a impresionat scufundarea navei Mogoşoaia, pe 9 septembrie 1989. „Mergeam cu bărcile după noi pentru a aduna cadavrele pe care le găseam în Dunăre. Unii s-au mai agăţat în ancore, întrucât nu-i vedea nimeni“, spunea el. Nicolae Giurgiuvanu îşi aminteşte că toţi oamenii din sat voiau să se răzbune pe orice ofiţer. „Veneau după noi cu topoarele şi atunci, de frică, debarcam pasagerii pe mal la Grindu şi noi mergeam să înnoptăm pe celălalt mal“, îşi aminteşte el.

O altă mare pasiune a comandantului era boxul. Nicolae Giurgiuvanu arbitra acest sport din 1979, de când a dat examen de arbitru. În tinereţe a practicat o perioadă boxul, însă un accident l-a îndepărtat pentru o perioadă de ring: a suferit o ruptură de ligamente.

Sursă fotografii: Mariana Iancu, adevarul.ro