În Barcelona, astăzi a fost ziua în care barurile şi restaurantele din capitala regiunii spaniole Catalonia au fost redeschise în urma unei decizii de relaxare treptată a restricţiilor impuse din cauza pandemiei de coronavirus, informează Reuters, citat de Agerpres.

Încă de la primele ore ale dimineții, furnizorii catalani puteau fi văzuți împingând la cărucioarele cu articole de băcănie. În paralel, angajaţii purtând măşti sanitare aşezau mesele de pe terasele barurilor şi din interiorul restaurantelor la distanţa regulamentară, pe măsură ce clienţii comandau cafea şi cornuri.

„Oamenii din cartier se bucură să vadă că barurile au fost redeschise, ne întrebau în fiecare zi despre acest moment şi aşteptau cu nerăbdare ziua de luni”, a declarat Eduardo de Vincenzo, proprietarul în vârstă de 68 de ani al unui restaurant local.

Catalonia a fost prima regiune spaniolă care a decis închiderea completă a barurilor şi a restaurantelor sale în timpul celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, la jumătatea lunii octombrie şi, totodată, prima regiune spaniolă care a redeschis aceste stabilimente pe măsură ce rata de infectare a scăzut. Catalonia şi-a redeschis de asemenea teatrele, cinematografele, sălile de concerte şi arenele sportive în aer liber, cu respectarea unui grad de ocupare de cel mult 50%.

Cu toate că deschiderea barurilor și restaurantelor este o veste bună, proprietarii catalani nu se declară prea optimişti, în special din cauza faptului că localurile lor trebuie în continuare să se închidă la ora locală 21:30.

„E foarte greu, pentru că avem de plătit taxe, trebuie să plătim totul, apoi mai avem şi datorii. Înainte, nu datoram nimic, dar acum datorăm bani. Este trista realitate şi cred că asta se întâmplă pe întreaga planetă”, a adăugat Eduardo de Vincenzo.

Susana Rubio, managerul unei alte cafenele din Barcelona, spune că închiderea acestui sector a avut un impact negativ asupra veniturilor tuturor angajaţilor şi ea se aşteaptă ca afacerile de profil să aibă de suferit pentru încă o anumită perioadă, după ce pandemia de coronavirus a afectat grav turismul din Spania, care ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai vizitate ţări din lume.

Spania, care a raportat peste 1,55 milioane de cazuri de COVID-19 – al doilea bilanţ din Europa după Franţa – şi 42.619 de decese, a decretat stare de urgenţă pentru şase luni la sfârşitul lunii octombrie.