Michael Collins, unul dintre cei trei membri ai echipajului din prima misiune care a ajuns pe Lună în 1969, Apollo 11, a murit la vârsta de 90 de ani.

Familia sa transmite că acesta a murit miercuri, după „o luptă curajoasă cu cancerul”. De asemenea, aceștia spun că „și-a petrecut ultimele zile în liniște, cu familia alături”.

Michael Collins a fost pilotul modulului de comandă în misiunea Apollo 11. El rămăsese pe orbită în timp ce colegii de misiune Neil Armstrong și Buzz Aldrin au devenit primii oameni care au mers pe Lună.

Buzz Aldrin, în vârstă de 91 de ani, este acum singurul membru supraviețuitor al misiunii.

Am pierdut un adevărat pionier și explorator

Administratorul NASA, Steve Jurczyk, a făcut de asemenea o declarație la aflarea veștii decesului lui Michael Collins.

„Astăzi națiunea a pierdut un adevărat pionier și un explorator, astronautul Michael Collins. În calitate de pilot al modulului de comandă Apollo 11 – unii l-au numit „cel mai singuratic om din istorie” – în timp ce colegii săi mergeau pe Lună pentru prima dată, el a ajutat națiunea noastră să atingă o etapă definitorie. De asemenea, s-a remarcat în Programul Gemini și ca pilot al Forțelor Aeriene”, a declarat Steve Jurczyk.

Michael Collins a fost un astronaut, pilot de test și general maior al Air Force Reserve Command din Statele Unite. S-a născut la Roma. Fiind selectat ca parte a celui de-al treilea grup de 14 astronauți, a zburat de două ori în spațiu, odată în cadrul programului Gemini 10 și a doua oară cu programul Apollo 11.

Collins a absolvit Academia Militară a Statelor Unite în 1952. S-a alăturat Forțelor Aeriene ale Statelor Unite și a zburat cu avioane Sabre F-86 la baza aeriană Chambley-Bussieres, Franța. A fost acceptat în U.S. Air Force Experimental Flight Test Pilot School a forțelor aeriene din SUA la baza forțelor aeriene Edwards în 1960, absolvind și Aerospace Research Pilot School.

Michael Collins a zburat în spațiu de două ori. Primul său zbor în spațiu a fost pe Gemini 10 în 1966 și apoi în misiunea Apollo 11 din 1969, când a devenit unul dintre cele 24 de persoane care au zburat vreodată spre Lună.