In perioada 21 – 28 noiembrie, la bursa sibiana au predominat tranzactiile in piata paritatii euro/dolar, cu scadente la sfarsitul lunii trecute si in data de 24 decembrie. In acest interval, moneda unica a revenit sub pragul de 100 de centi, dupa doua saptamani in care aceasta se mentinuse peste valoarea mentionata. Se pare ca pentru euro este inca greu sa se mentina peste paritatea cu dolarul, situatia declansata la sfarsitul lui octombrie semanand foarte mult cu ceea ce s-a petrecut in iulie.
Pentru euro, momentul de referinta ramane intalnirea conducerii Bancii Centrale Europene din data de 5 decembrie. Investitorii asteapta decizia referitoare la scaderea dobanzilor din zona euro, cu cel putin 0,25 puncte procentuale, care ar trebui, dupa modelul american, sa duca la o relansare a economiei europene si in special a celei germane. De altfel, cancelarul Schroeder este unul din sustinatorii luarii unei astfel de decizii, avand in vedere ca, la jumatatea saptamanii trecute, a fost anuntata o noua scadere a indicelui privind increderea in mediul de afaceri german, Ifo. Acesta a coborat de la 87,7 puncte in octombrie la 87,3 puncte in noiembrie, fiind a sasea luna consecutiva in care increderea managerilor germani a scazut, in mai indicele fiind 91,6 puncte.

Dolarul a inghetat la 34.100 lei

Pretul futures al dolarului pentru scadenta 24 decembrie s-a mentinut la Sibiu la 34.100 lei. „Ultimele declaratii ale guvernatorului BNR au confirmat corectitudinea cotatiilor futures de la Sibiu, stabilite la jumatatea lui octombrie”, a afirmat Teodor Ancuta, presedintele Bursei. Reamintim ca primele cotatii de cumparare, afisate la finele lunii septembrie, au fost de 34.000 lei.

In piata contractului pe graul panificabil pretul futures pentru sfarsitul anului s-a mentinut la 3.600 lei/kg. Euro a fost cotat, pentru decembrie, la mai putin de un dolar.
Evolutia descendenta a monedei europene din ultima parte a lunii noiembrie a condus la o scadere precipitata a preturilor futures pentru scadenta decembrie. Primele contracte cu aceasta scadenta au fost realizate la un pret de 100,50 centi. O data cu coborarea monedei unice sub pragul de 100 centi, pretul futures a scazut la 99,60 centi, pentru ca in 27 noiembrie cotatiile sa scada pana la 99,00 centi, dupa ce in ziua precedenta vanzatorii nu s-au aflat „pe faza”, atunci cand cumparatorii au afisat cotatii de 100 centi/euro. A doua zi, cotatiile euro au cunoscut o redresare minima, tranzactiile realizandu-se la 99,25 – 99,35 centi. Insa o decizie a Bancii Centrale Europene de reducere a dobanzilor ar putea determina o noua crestere a monedei europene.

Luna noiembrie a insemnat pentru Bursa la termen din Sibiu atingerea pragului de 40.000 de contracte tranzactionate. Pe parcursul acestui an piata sibiana a avut o tendinta permanent crescatoare, la inceputul lunii septembrie fiind realizat contractul cu numarul un milion, de la infiintarea Bursei, in iulie 1997.