Din 14 mai se dă startul programului Rabla pentru electrocasnice. Bugetul este dublu față de 2019

Potrivit ministrului Mediului, domeniul de electrocasnice va avea propriul buget, deoarece, în 2019, majoritatea banilor s-au dus pe televizoare.

“Regula de bază este, în primul rând, să subvenționăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, mașina de spălat rufe, mașina de uscat rufe. Sunt cele trei cu care pornim” , a spus Tanczos Barna.

Ministrul mai spune că prima săptămână este alocată înscrierilor în program și că, pe urmă, va începe partea dedicată celor trei componente privilegiate de autorități: mașini de spălat rufe, mașini de uscat rufe şi frigidere, a explicat ministrul mediului. Amintim că în program intră și mașinile de spălat vase.

După acestă perioadă românii vor beneficia și de o etapă dedicată tabletelor, televizoarelor și laptop-urilor.

“Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim, cum s-a trezit ministerul acum doi ani, cred, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare”, a explicat ministrul Mediului.

Excepții de la program

Ministrul a spus că la fiecare achiziție trebuie dat la schimb un aparat similar, dar a spus că sunt și excepții. De exemplu, familiile care nu-și pot trimite copiii la școală.

“În principiu, la fiecare echipament se predă ceea ce se cumpără, dar vor fi specificate la fiecare. Vor fi și excepții, acolo unde vrem să ajutăm, de exemplu la laptopuri, tablete, trebuie să ajutăm familiile care nu-și pot trimite copiii la școală. Sau aparatura de aer condiționat – acolo putem să venim cu un consumator mai mare, ca să avem această regulă de a preda un aparat electrocasnic”, a precizat Tanczos Barna.

Amintim că în cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, dacă predau echipamente electronice vechi.

Valoarea voucherelor

Dacă doriți să participați la programul rabla pentru electrocasnice din acest an este important să știți valoarea voucherelor pe care o să le primiți:

  • voucher aspirator – 200 de lei
  • voucher tablete și mașini de spălat – 300 de lei
  • voucher aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase – 400 de lei
  • voucher laptop – 500 de lei

Sursă foto: Dreamstime