De scandalul uriaș declanșat de împușcarea ursului Arthur de către prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein nu este străin ministrul UDMR al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, care are cunoștință de toate dedesubturile acestei vânători.

”Nu știu dacă era vorba de acel urs sau nu, nu știu dacă cobora (în localități – n. red.) sau nu, nu știu dacă extragerea s-a făcut cu respectarea legii (…).

Nu știu care este persoana care poate spune despre un urs sau cerb sau mistreț că este cel mai mare din țară. Acea persoană, clar, are puteri supranaturale (…).

Nu știu dacă era cel mai mare sau era cel mai mic (urs – n. red.), dacă îl chema Arthur sau îl chema Ioniță. Aștept finalizarea anchetei”, a declarat miercuri ministrul Mediului, Barna Tanczos.

”Dacă nu au respectat legea, să suporte consecințele”

El a mai subliniat că se așteaptă ca, dacă cineva a greșit în acest caz, să plătească.

”Mă aștept ca acele persoane, dacă nu au respectat legea, să suporte consecințele. Am cerut o anchetă riguroasă, pe lege”, a adăugat el.

De asemenea, el a ținut să sublinieze că ancheta trebuie să stabilească dacă s-a respectat legea ”în cazul operațiunii de extragere”, adică de împușcare a ursului, și dacă ursul recoltat, recte cel împușcat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere, adică de împușcare.

Toate aceste declarații alambicate și cu substrat ale ministrul Barna Tanczos sunt doar praf în ochi și o modalitate elegantă de mușamalizarea cazului, arată puterea.ro.

Unchiul și nepotul Barna

De ce? Foarte simplu. Ministrul Barna Tanczos nu este străin de acest caz. Fondul de vânătoare unde a fost împușcat ursul Arthur de către prințul austriac este deținut și administrat de către Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi „Botos” din localitatea Ojdula, județul Covasna.

Pentru această asociație, Barna Tanczos a emis ordinul de derogare pentru împușcarea unei ursoaice care produsese pagube în zonă.

Însă, ceea nu spune ministrul Mediului este faptul că președintele Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi ”Botos” Ojdula unde a fost ucis ursul Arthur este Markos Barna, nimeni altul decât unchiul ministrul Tanczos Barna, susține sursa citată.

Practic, a fost o afacerea în familie: unchiul Barna a solicitat derogare pentru împușcare, iar nepotul Barna a aprobat. Adică o mână spală pe alta și ambele fața familiei Barna!

Rămâne de văzut dacă prințul austriac va spune autorităților române sau austriece cât a plătit în plus pe lângă cei 7.000 de euro pentru împușcare ursului și către cine au mers banii!

Sursa foto: Agent Green