Bogdan Stan, fost șef ANAF pe vremea când PSD era putere și unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea, a intervenit în cazul unui control la firma de la care Agenția Română pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM) ar fi cumpărat două nave la suprapreț. Mai exact, Stan, care acum este consilier al Curții de Conturi, i-ar fi cerut lui șefului instituției de la Constanța, Ioan Bobe, să tempereze un control la firma în ccauza.

Dovada o reprezintă stenogramele unor interceptări, prezentate de G4Media.ro. Ele sunt parte a dosarului care stă la baza propunerii de arestare trimisă de procurorii DNA la Tribunalul Constanța. Discuțiile se poartă între Daniel Manole (șeful ARSVOM) și omul de afaceri Ion Macovei. Ultimul intermedia prin activități fictive tranzacțiile navelor la suprapreț. Manole a fost revocat din funcție după ce a fost plasat în arest la domiciliu pentru luare de mită în această speță.

Discuțiile dintre cei doi arată că Macovei era îngrijorat de controlul a două angajate ale Curții de Conturi Constanța. Acestea voiau să vadă contractul de achiziție dintre firma intermediară a lui Macovei și SC Suzsi SRL, firma care câștigase licitația cu Ministerul Transporturilor. Pentru a se asigura că nu are probleme, omul de afaceri îi solicită directorului din Ministerul Transporturilor să intervină la șefii Curților de Conturi din Constanța și București pentru a opri controlul celor două angajate.

Discuții explozive la nivelul Curții de Conturi

Ulterior acestei discuții, șeful Curții de Conturi Constanța, Ioan Bobe, este chemat la București de către Bogdan Stan, consilier la Curtea de Conturi București și unul dintre șefii lui Bobe de la nivel central. Stan îi dă asigurări afaceristului că dacă acțiunea de influențare a angajaților nu va da roade, atunci oricum procesul-verbal întocmit de echipa de auditori nu poate pleca mai departe fără aprobarea sa. Imediat, afaceristul îl sună pe șeful ARSVOM și zl anunță că a rezolvat intervenția asupra Curții de Conturi Constanța. Două zile mai târziu, Bogdan Stan și Ioan Bobe, șeful Curții de Conturi Constanța, încep să caute soluții pentru a opri controlul subordonatelor lui Bobe de la Constanța.

Bogdan Stan a fost un apropiat al lui Liviu Dragnea. El a fost numit de premierul Sorin Grindeanu șef la ANAF și ulterior a fost revocat din funcție de Mihai Tudose, care intrase în conflict cu Dragnea.