Imaginea proastă a Chinei la nivel internaţional nu s-a îmbunătăţit simţitor în ultima vreme, după cum relevă un recent studiu efectuat de "Pew Research Center" din Washington. De ce este aşa?

Înainte de toate, argumentează cei chestionaţi, pentru că Republica Populară încalcă drepturile cetăţenilor săi. Pentru că încearcă mereu să-şi impună propriile interese în lume. Apoi China ar putea lua locul SUA ca superputere mondială. Toate aceste afirmaţii explică teama germanilor faţă de China. Potrivit think tank-ului american, doar fiecare al patrulea german apreciază pozitiv China.
Therese Geulen, expertă pentru Asia de Est, oferă consultanţă firmelor prezente pe piaţa chineză. În opinia ei, o explicaţie pentru teama germanilorr faţă de China e "politica externă agresivă a Beijingului", dar, crede Geulen, multe probleme despre care vorbesc cei care au de-a face cu chinezii în domeniul muncii, sunt iscate de "neînţelegeri şi deo lipsă de informare". Cine cunoaşte o parte a Chinei nu poate porni de la ideea că va înţelege şi restul ţării, mai arată ea, adăugând că această constatare e valabilă şi pentru Europa: "Spania, de pildă, nu e ca Luxemburg".
Imagina proastă de care auaaprte chinezii s-ar datora şi faptului că aceştia nu sunt "aşa de şarmanţi precum italienii sau americanii". Dacă, însă, ai posibilitatea să-i cunoşti mai bine, poţi constata că aceşti oamni sunt "porfunzi, dispun de cunoştinţe solide şi dau dovadă de interes", spune Therese Geulen.
Carsten Senz, care lucrează în Germania pentru firma chineză Huawei, e de părere că cea mai mare problemă o reprezintă lipsa de informare. Un studiu efctuat de acest concern chinez arată că doar şapte procente dintre germani dispun cu adevărat de cunoştinţe cu privire la China. "Germnaii se tem de avântul econiomic al Chinei, deşi economia germană a profitat puternic de pe urma acestei evoluţii", atrage atenţia Senz.
Dintre cele 39 de ţări, participante la studiul "Pew Research Center", cea mai proastă părere despre chinezi o au japonezii. Nu-i însă de mirare, ţinând cont de rivalităţile istorice dintre cele două state.
Dar Chian are şi prieteni. Printre aceştia se numără Malaezia, Pakistan, Kenia şi Senegal, alături de câteva state latino-americane. În ce priveşte Europa, grecii par a avea o părere bună despre chinezi, în proporţie de 59 la sută, conform studiului american. Carsten Senz apreciază că aceasta se datorează puterii financiare a Chinei, respectiv, investiţiilor făcute de chinezi pe piaţa elenă, marcată profund de criza euro.