Sindicatele locale, citate în presa din Grecia, povestesc despre un veritabil bazar de sclavi în fermele cultivatorilor de căpşuni din Manolada. Autorităţile elene ar fi ştiut de mai multă vreme despre situaţie, dar nu ar fi putut interveni din cauza lipsei de personal. Termenul de "mafia căpşunilor", folosit de către ziarul stânga, Eleftherotypia, poate suna uşor exagerat, dar regiunea în care s-a produs incidentul de miercuri are renumele unui focar de violenţă şi sclavie. În 2008, deja, mai mulţi muncitori care îşi cereau drepturile salariale neachitate, au fost bătuţi de persoane necunoscute; trei ani mai târziu, 35 de muncitori români aveau să fie eliberaţi de poliţie dintr-un prizonierat sub ameninţarea armelor; anul trecut, doi bărbaţi au prins capul unui tânăr egiptean în portiera întredeschisă a unei maşini, după care au început să gonească cu maşina pe străzile din Manolada. Primarul din localitate ar fi confirmat ziarului citat că unul din agresorii egipteanului s-ar număra şi printre cei care au deschis miercuri focul pe plantaţia de căpşuni.
"Ceea ce se petrece acolo nu este nou. În regiune s-au dezvoltat veritabile reţele de tip mafiot. De fiecare dată când se încearcă arestarea unui presupus vinovat intervin structurile care îl protejează", se plânge parlamentarul conservator Sofia Voultepsi (Nea Dimokratia, de guvernământ). Şi jurnaliştii interesaţi de cele ce se petrec la Manolada sunt în pericol: doi reporteri de la cotidianul To Vima, care au încercat să pătrundă în perimetrul în care trăiau sezonieri bulgari, au fost trataţi cu brutalitate de către paznici. Proprietarul uneia dintre plantaţii, Jannis Arvanitakis, ar fi scuzat comportamentul bătăuşilor, argumentând cu violarea proprietăţii. Cei doi reporteri de la To Vima nu sunt, însă, singurii jurnalişti care au avut probleme când au încercat să scoată la iveală "mafia căpşunilor".
Un expert financiar povestea pentru un post de radio local că angajatorii care se apropie de faliment nu îşi închid afacerile ci îi dau afară pe angajaţi, după care aduc muncitori străini, pe care îi plătesc cu sume derizorii sau, pur şi simplu, îi ameninţă că vor fi predaţi autorităţilor, dat fiind că se află ilegal în Grecia.

Sursa: DW