Nivelul deficitului bugetar pe metodologia UE a fost comunicat de autorităţile române în scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar Internaţional /FMI/.

Spre deosebire de deficitul cash, deficitul pe metodologia europeană include arieratele administraţiei centrale şi locale şi arieratele companiilor de stat reclasificate ca fiind parte a administraţiei publice.

În calculul deficitului bugetar intră în prezent arieratele a 26 companii de stat ale căror venituri au fost timp de trei ani consecutivi sub 50% din costurile de operare.

În ultimii trei ani, România şi-a redus cu 6 puncte procentuale deficitul bugetar calculat pe metodologia europeană, de la 9% în 2009 la 2,9% din PIB în 2012, aceasta fiind cea mai mare reducere din UE, a declarat joi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la lansarea raportului anual al Societăţii Academice din România.

Voinea a mai spus că deşi există unele opinii conform cărora autorităţile române s-au încadrat în deficitul cash convenit cu FMI pentru că au fost făcute arierate, datele spun altceva.

‘În luna mai România va ieşi din procedura de deficit excesiv’, a precizat ministrul Liviu Voinea.

Arieratele sunt datorii mai vechi de 90 de zile. În calculul deficitului, arieratele sunt luate în considerare pe flux (în dinamică), nu pe stoc.

În 2012, România a ratat ţinta de deficit bugetar pe cash convenită cu FMI. Deficitul bugetar a fost anul trecut de 14,8 miliarde lei (2,5% din PIB), iar ţinta era de 14,66 miliarde lei (2,2% din PIB-ul estimat).

Pentru 2013, proiectul de buget aprobat de Guvern prevede un deficit bugetar de 13,394 miliarde lei, reprezentând 2,1% din PIB.

SURSA: Agerpres