Nivelul deficitului bugetului general consolidat este cu 0,15 punct procentuale mai mic decât în luna precedentă şi cu 0,18 puncte procentuale mai mic faţă de acceaşi perioadă a anului trecut, încadrându-se în limitele agreate cu organismele financiare internaţionale, fiind în linie cu deficitul prognozat pentru sfârşitul anului 2013, se arată într-un comunicat remis de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
În ceea ce priveşte veniturile, sursa citată menţionează că acestea s-au cifrat la 81,1 miliarde de lei, reprezentând 13% din PIB. Veniturile au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cea mai mare creştere a veniturilor a fost realizată din încasările aferente impozitului pe venit (9,7%), ca urmare a măsurilor de reîntregire a salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013. În cazul accizelor, creşterea veniturilor a fost de 6,3%, ca urmare a majorării accizei la motorină şi a cursului de schimb luat în calcul la plata accizelor, "dar şi ca urmare a implementării unor reforme administrative de îmbunătăţire a colectării", se mai arată în comunicatul Ministerului Finanţelor.
În ceea ce priveşte încasările din TVA, oficialii de la Finanţe susţin că acestea
au crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, evoluţia favorabilă evidenţiind faptul că acestea nu au fost afectate de măsura plăţii TVA la încasare.

O reducere de 5,3% s-a înregistrat însă la încasările din impozitul pe profit, din cauza regularizării plăţilor efectuate de băncile comerciale.

"Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate înregistrează în continuare un nivel relativ scăzut, reprezentând 0,4% din PIB, dar îşi menţin evoluţia ascendentă, fiind cu 37% mai mari faţă de cele din luna precedentă", se mai arată în comunicat.

Referitor la cheltuieli, oficialii de la Finanţe anunţă că acestea au fost în sumă de 87,6 miliarde lei, reprezentând 14,1% din PIB, crescând în termeni nominali cu 3,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. "S-au înregistrat creşteri la cheltuielile de personal (+19,5%) ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar", se menţionează în sursa citată.