Liderul PSD, Marcel Ciolacu a luat o decizie total neașteptată. Acesta i-a anunțat pe social democrați că nu vor merge la consultările de la Cotroceni convocate de președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui premier, scrie Antena 3.

De menționat este faptul că social democrații erau primii pe listă și urmau să intre la consultări la ora 15.00, înainte liberalilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru marţi partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări în vederea desemnării unui prim-ministru.

Consultările încep la ora 15.00, cu delegaţia PSD, ultima rundă de discuţii fiind programată la ora 17:30, cu delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament, iar la final este aşteptat anunţul referitor la premier.

”În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) şi ale art. 103 din Constituţia României, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de Prim-ministru”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Programul consultărilor

În ceea ce privește programul consultărilor, acesta este următorul:

15:00 – Partidul Social Democrat (PSD)

15:30 – Partidul Naţional Liberal (PNL)

16:00 – Alianţa USR-PLUS

16:30 – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)

17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

17:30 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament

De menționat este faptul că, pe 14 decembrie, șeful statului a avut prima rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare, însă la finalul zilei a anunţat că nu erau întrunite condiţiile pentru desemnarea unui premier.

Partidele politice au semnat deja

De asemenea, luni, liderii PNL, USR PLUS, UDMR, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, Kelemen Hunor au semnat  în prezenţa premierului pe care îl susţin, Florin Cîţu, Acordul de guvernare 2020 – 2024, după mai bine de o săptămână de negocieri pe programul de guvernare şi pe modul de împărţire a portofoliilor de ministru, a funcţiilor de prefect şi a celor de secretar de stat.

Documentul consemnează că partidele semnatare înţeleg că prezenţa scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democraţia noastră şi se angajează să respecte voinţa cetăţenilor exprimată în 6 decembrie şi să nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetăţeni şi majoritatea ce decurge din acest pact politic.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.