Dezvăluirea a fost făcută de ziarul britanic The Telegraph, conform căuria informațiile provin de la „o sursă judiciară”.

Este vorba de funcționarul sirian Khaled al-Halabi, fost general de brigadă în cadrul Direcției de informații militare siriene (MID). El a ocupat funcția de șef al MID în orașul Raqqa, din nordul Siriei, în mijlocul războiului civil sirian, izbucnit în 2011.

În 2013, pe măsură ce războiul civil a devenit mai sângeros, al-Halabi a părăsit Siria și împreună cu familia a plecat în Franța, unde a solicitat azil politic. Ulterior, al-Halabi a fost informat că solicitarea sa de azil politic i-a fost respinsă din cauza îngrijorărilor serioase că ar fi fost implicat în crime împotriva opozanților regimului președintelui Bashar al-Assad.

Dar, la scurt timp după ce a primit această veste, al-Halabi a dispărut în mod misterios din Franța.  Potrivit The Telegraph, în așteptarea unei decizii din partea autorităților franceze, al-Halabiar fi negociat cu Mossad, agenția israeliană de informații externe. Iar spionii israelieni ar fi fost cei care l-au scos pe Al-Halabi din Franța și l-au dus în Austria. Aici, sirianul a fost plasat în custodia Biroului pentru Protecția Constituției și Contraterorismului (BVT).

Ziarul britanic susține că al-Halabi a primit azil în decembrie 2015 și locuiește la Viena, într-un apartament oferit de guvernul austriac.

Decizia guvernului austriac de a-i oferi azil fostului spion sirian a provocat controverse în Austria, având în vedere că cel puțin un proces i-ar fi fost intentat lui Al-Halabi pentru presupusa sa participare la crime de război și crime împotriva umanității în timpul războiului din Siria.

Dar, cel mai important, rămâne informația privind presupusa implicare a Mossad în cazul al-Halabi. Dacă este reală, înseamnă că al-Halabi a stabilit o relație cu Mossad-ul înainte de a pleca din Siria, în 2013. Potrivit presei austriece, al-Halabi neagă faptul că ar fi fost implicat în crime de război. și crime împotriva umanității.