Dan Barna îl contrazice din nou pe Florin Cîțu! Roșia Montană devine un nou subiect pentru divergențe între cei doi.

Între timp, societatea civilă îi cere Președintelui Klaus Iohannis să intervină pentru a media conflictul.

Dan Barna îl contrazice din nou pe Florin Cîțu! ”Roşia Montană va deveni monument protejat UNESCO”

Vicepremierul Dan Barna a declarat luni că este foarte încrezător că, la finalul acestei veri, Roşia Montană va deveni monument protejat UNESCO.

„Am văzut şi poziţia premierului referitor la Roşia Montană, şi în coaliţie discuţiile au fost în aceeaşi linie, România are un dosar depus la UNESCO, cel puţin din poziţionările pe care le-am văzut în ultima perioadă nu am văzut nicio solicitare asumată de vreunul dintre parteneri de retragere a acestei solicitări.

Eu sunt foarte încrezător că, la finalul acestei veri, Roşia Montană va deveni monument protejat UNESCO”, a spus Dan Barna, la Palatul Parlamentului, după şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS.

El a adăugat că despre subiectul Roşia Montană se va discuta în şedinţa coaliţiei de guvernare de luni.

”Încă nu s-a luat o decizie”

Trebuie precizat că Premierul Florin Cîţu și-a declinat responsabilitatea, declarând că deocamdată nu s-a luat o decizie cu privire la Roşia Montană, urmând ca discuţiile să se reia la viitoarea şedinţă a coaliţiei de guvernare.

”Roşia Montană s-a discutat. Încă nu s-a luat o decizie. Vom discuta din nou la următoarea şedinţă de coaliţie”, a spus Cîţu.

În context, Comunitatea Declic, Uniţi Salvăm, Rosia Montana în UNESCO World Heritage, Funky Citizens, Mining Watch România, Prietenii Roşiei Montane, Corupţia Ucide şi Evoluţie în instituţie au desfășurat protestul ”Ieşim în stradă pentru Roşia Montană!”, duminică, chiar în faţa Palatului Cotroceni.

Klaus Iohannis, solicitat să intervină

Ele cer public preşedintelui Klaus Iohannis să îşi exercite rolul de mediator şi să solicite prim-ministrului să renunţe la iniţiativa de a retrage dosarul Roşia Montană din procedura de includere în patrimoniul UNESCO.

”Domnule preşedinte, a venit momentul să discutăm despre elefantul din cameră: Roşia Montană şi ezitările Guvernului de a o susţine pentru lista UNESCO. Din păcate, Roşia Montană acum a ajuns monedă de negociere în politica de partid.

Vă cerem public, domnule preşedinte Iohannis, să scoateţi elefantul de aur din Guvern! Roşia Montană nu e locul de joacă al politicienilor! Trebuie să vă exercitaţi rolul de mediator între noi, cetăţenii, şi cei cărora aurul le fură minţile”, este apelul lui Tudor Brădăţan, director executiv al Comunităţii Declic.