Veneția se află în pericol. UNESCO: Este nevoie urgent de o soluție pe termen lung

Potrivit informațiilor transmise de The Guardian, UNESCO a avertizat recent că supraviețuirea Veneției va fi pusă în pericol în cazul în care orașul nu va interzice permanent navele de croazieră.

Amintim că locuitorii orașului au fost surprinși la începutul acestei luni când o navă de croazieră a navigat în oraș pentru prima dată de când a început pandemia, chiar dacă autoritățile din Italia au spus că vor interzice navele din centrul istoric.

Navele de croazieră și cargo nu mai au voie să intre în centrul istoric al Veneției

Guvernul italian a decis în luna aprilie că navele de croazieră și cargo nu mai au voie să intre în centrul istoric al Veneției, ci să acosteze în apropiere. Totuși, interdicția va intra în vigoare odată cu finalizarea terminalelor din afara lagunei, chiar dacă încă nu a fost lansată o licitație pentru construcția lor. O parte din trafic ar putea fi redirecționată către un port din apropiere începând cu anul viitor.

Amintim că, singura modalitate prin care navele pot intra în Veneția este prin canalul Giudecca. În locația respectivă, o navă cu 13 punți operată de MSC s-a prăbușit în iunie 2019 într-un debarcader și o barcă turistică, rănind cinci persoane.

„Este nevoie urgent de o soluție pe termen lung. O soluție care va împiedica accesul total la lagună, redirecționându-le către alte porturi din zonă”, a transmis UNESCO.

„Din păcate, decizia Unesco a fost în aer de ceva timp. Punerea Veneției pe lista orașelor aflate în pericol ar fi o problemă serioasă pentru țara noastră și nu mai este timp de pierdut. Un pas important a fost deja făcut cu ultimul decret, dar trebuie să facem mai mult și să interzicem imediat trecerea navelor mari în canalul Giudecca”, a reacționat ministrul italian al culturii, Dario Franceschini.

În acest context, vedete precum Mick Jagger și Tilda Swinton au semnat o scrisoare prin care cerea Romei să ia măsuri pentru a proteja Veneția.

Sursă foto: Dreamstime