Dan Barna despre desființarea SIIJ: Nu putem prosti Comisia Europeană

Acesta a declarat că este fericit că premierul este de aceeași părere cu cei din USR-PLUS, subliniind că această variantă este cea propusă de ministrul Justiției și validată de Comisia de la Veneția.

“Lucrurile sunt destul de clare. Mă bucur să văd că și premierul spune aceleași lucruri pe care le spunem și noi. Varianta aprobată de Guvern este propunerea făcută de Ministrul Justiției și este propunerea validată de Comisia de la Veneția.

Noi am candidat în aceste alegeri exact cu acest mesaj, SIIJ trebuie desființată, o secție specială dedicată magistraților este de neacceptat într-un sistem de justiție european, același lucru îl spun și Comisia de la Veneția și Comisia Europeană și în momentul de față aici suntem: avem o variantă foarte clară care spune se desființează Secția Specială și competențele se mută în funcție de materie la DNA, pentru corupție, la DIICOT pentru criminalitate organizată sau la Parchet pentru infracțiunile comune.”, spune acesta.

Amendamentul UDMR

Dan Barna spune că există un amendament de la UDMR care spune ca SIIJ să fie mutat la Parchetul General, adică să nu fie desființat. Viceprim-premierul spune că amendamentul nu va fi acceptat de partenerii europeni.

“Nu putem să prostim Comisia Europeană și partenerii europeni spunându-le că am desființat-o, nu mai scrie pe etichetă SIIJ, scrie Secția de la Parchetul General dedicată magistraților. Noi nu avem nicio șansă să scăpăm de MCV, decât dacă desființăm SIIJ. Ideea că noi păstrăm o secție specială pentru magistrați, ca și cum nu ar fi la fel de cetățenic a restul românilor.

Nici gând să putem scăpa de MCV, nici gând să intrăm în Schengen. Se păstrează o pârghie politică pe magistrați. Păstrând SIIJ-ul, mutând-o la Parchetul General așa cum solicită UDMR nu avem nicio șansă să n se ridice MCV-ul, nicio șansă să intrăm în Schengen. Nu e o miză doar de un moft al USR PLUS”, a spus vicepremierul.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu