Banca discută cu oficialii de la Nicosia posibilitatea unei garanţii se stat în vederea majorării capitalului, pentru a atrage investitori privaţi şi a reduce valoarea sumei pe care statul ar trebui să o aloce băncii.

Cyprus Popular Bank este cea mai expusă la criza datoriilor din Grecia, dintre cele trei mari bănci cipriote. Banca a înregistrat pierderi record în 2011, de aproximativ 3,6 miliarde de euro.

Băncile din Uniunea Europeană trebuie să-şi majoreze capitalul cu 106 miliarde de euro până la sfârşitul lui iunie 2012, într-o încercare de a restabili încrederea investitorilor într-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, a anunţat Autoritatea Bancară Europeană. EBA nu a precizat care este suma de care are nevoie fiecare bancă în parte.

Conform autorităţilor de reglementare, băncile din Cipru trebuie să-şi majoreze rata de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012, având nevoie de capital suplimentar de 3,6 miliarde de euro. Cele trei mari bănci cipriote se confruntă cu presiunile combinate ce se exercită asupra instituţiilor financiare pentru a ajunge la o rată de adecvare a capitalului Tier 1 la peste 9% până în iunie 2012 şi presiunile asupra calităţii activelor din cauza mediului operaţional dificil din Cipru şi Grecia, principalele pieţe ale băncilor cipriote, ceea ce va duce la provizioane mai ridicate. De asemenea finanţarea mai redusă şi nivelul lichidităţilor, care este rezultat al scăderii depozitelor, a dus la o dependenţă mai accentuată de finanţarea băncii centrale, iar estimările privind declinul afacerilor va afecta profitabilitatea băncilor.

Trei bănci cipriote, prezente şi în România au o expunere deosebită pe Grecia: Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank şi Hellenic Bank.

Cyprus Popular Bank a înregistrat pierderi nete record de 2,5 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) în 2011, din cauza provizioanelor pentru participarea la schimbul de obligaţiuni guvernamentale elene.

În cazul Cyprus Popular Bank, impactul total al participării la schimbul voluntar de obligaţiuni guvernamentale elene se ridică la aproximativ 1,9 miliarde de euro, în 2011.

Banca a anunţat că va avea nevoie de mai puţin de 1,5 miliarde de euro pentru a ajunge la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9% până la mijlocul lui 2012.

Cyprus Popular Bank, a doua mare bancă a ţării după Bank of Cyprus, operează de asemenea în Australia, Marea Britanie, Estonia, Grecia, Malta, România, Serbia, Ucraina şi Rusia.

Cipru este o economie mică în care sistemul bancar are o pondere foarte mare, activele din sistemul bancar fiind de nouă ori mai mari decât Produsul Intern Brut. Expunerea băncilor cipriote pe Grecia este considerată de agenţia de evaluare financiară Fitch drept o sursă semnificativă de vulnerabilitate, din cauza dificultăţilor crescute cu care se confruntă ţara vecină începând din luna ianuarie 2011.
SURSA: Agerpres