Cu banii din alte programe Phare asemanatoare, Radu Dimeca, directorul tipografiei „Grafoprint” din Timisoara, a dezvoltat trei proiecte de investitii. Infiintata in anul 1990, „Grafoprint” este una din primele tipografii private din capitala de judet, iar acum are peste 1.000 de clienti in toata tara. In ultimii patru ani, firma a obtinut consecutiv locul I in topul firmelor judetului Timis in domeniul sau de activitate. La performantele deosebite ale companiei au contribuit in mare masura proiectele finantate prin bani Phare. Accesarea fondurilor nu a fost floare la ureche pentru companie. „Cele trei proiecte finalizate cu succes sunt rodul a 15 incercari, adica 15 dosare depuse la Agentia de Dezvoltare Regionala. Am fost intotdeauna animati de dorinta de a beneficia la maximum de sursele de finantare disponibile”, spune Radu Dimeca. Cele trei proiecte au adus in total peste 120.000 de euro pentru investitii, in ajutorul afacerii din domeniul tipografic.
Noua schema de finantare pentru IMM, lansata saptamana trecuta, are ca obiectiv tot sustinerea investitiilor, dar si accesul la servicii de dezvoltare a afacerilor. „Standardele de siguranta si de protectie a mediului, asigurarea si mentinerea locurilor de munca existente, crearea de noi locuri de munca in zonele tinta, diversificarea si imbunatatirea calitatii si cantitatii produselor si a serviciilor oferite sunt puncte vizate de prezenta linie de finantare”, comenteaza Christian Fotache, consultant finantari.
Programul este extrem de interesant pentru intreprinzatori, mai ales in conditiile in care se acorda firmelor mici fonduri Phare pentru ultima data. Urmatorul program, Phare 2002, nu mai aloca bani pentru IMM. Conditiile impuse solicitantilor in prezenta schema de finantare sunt destul de dure, potrivit specialistilor in domeniu. „Contributia proprie a solicitantului va fi in numerar si nu poate fi modificata in etapa de selectie sau contractare. In intocmirea bugetului si a planului de afaceri, solicitantii trebuie sa acorde o atentie deosebita capitolului 2.1.4. Costuri eligibile. Astfel, achizitionarea de echipamente noi sau second-hand, serviciile de consultanta, reabilitarea cladirilor indispensabile proiectului, materiile prime, diseminarea informatiilor, evaluarea specifica a proiectului si auditul sunt costuri eligibile”, explica Fotache.
Valoarea finantarii nerambursabile pentru o intreprindere poate fi cuprinsa intre 10.000 si 100.000 de euro. Finantarea nerambursabila poate acoperi maximum 60% din costurile totale ale proiectului, restul urmand a fi finantat de catre beneficiar. Pot solicita fonduri intreprinderile private care indeplinesc urmatoarele conditii: sunt intreprinderi noi, constituite intre 1 ianuarie 2001 si 31 decembrie 2002, avand maximum 50 de angajati si o cifra de afaceri anuala de maximum opt milioane euro, sau micro-intreprinderile cu maximum noua angajati si o cifra de afaceri anuala de maximum opt milioane euro, constituite inainte de 31 decembrie 2002.
„O noutate este si obligativitatea cheltuielilor pentru consultanta, care trebuie sa reprezinte intre 2 si 10% din costuri”, spune Luminita Mihailov, directorul ADR 2 Sud-Est. „Va urma o perioada extrem de dificila pentru toata lumea. Estimam ca vom primi cateva sute de dosare bine realizate, data fiind experienta programelor anterioare. Intregul proces de selectie trebuie finalizat in cinci luni de zile, fiindca in noiembrie trebuie sa se incheie semnarea contractelor”, mai spune Luminita Mihailov. Reprezentantii agentiilor considera ca finantatorii europeni sunt din ce in ce mai retinuti in a acorda fonduri pentru firme, cu toate ca, dupa analizele efectuate, aceste programe sunt cele mai eficiente.
Termenul limita pentru depunerea dosarelor este 9 iunie 2003, ora 16. Dosarele se depun la sediul Agentiilor de Dezvoltare Regionala. Ghidul Solicitantului este disponibil pe paginile de Internet www.mdp.ro si www.infoeuropa.ro, precum si la sediile Agentiilor de Dezvoltare Regionala.