Curs valutar 16 martie. Anunț pentru românii care au credite la bănci. La ce valoare a ajuns euro

Potrivit datelor publicate marți de BNR, euro a crescut astăzi cu 0.03%, ajungând la valoarea de 4.8861 lei.

Dolarul american pe de altă parte a scăzut marți cu 0.08%, ajungând la valoarea de 4.0908 lei.

Lira sterlină s-a depreciat și ea în raport cu moneda națională ajungând la valoarea de 5,6631 lei.

Curs valutar 16 martie. Anunț pentru românii care au credite la bănci. La ce valoare a ajuns euro

Francul elvețian pe de altă parte a crescut marți ajungând la valoarea de 4,4248 lei.

Prețul gramului de aur este de 228,0980 lei.

La ce valoare a ajuns Indicele ROBOR

Potrivit datelor publicate de BNR, Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut marţi de la 1,69% la 1,70%. De cealaltă parte însă, Indicele ROBOR la 6 luni a rămas la 1,74%.

De menționat este faptul că, pe 15 martie, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an.

Totodată, BNR a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Curs valutar 16 martie. Anunț pentru românii care au credite la bănci. La ce valoare a ajuns euro

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

În ceea ce privește valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, aceasta este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020. IRCC se aplică împrumuturilor acordate populaţiei după luna mai a anului 2019, data la care a fost înlocuit ROBOR în contracte.

IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.