As vrea sa aflu, din punctul de vedere al unei firme, care sunt darile catre stat si la care s-ar putea negocia scutiri”.
In practica fiscala sau in legislatia romana nu exista posibilitatea de negocia scutiri de taxe. Singura exceptie este reprezentata de situatia in care se acumuleaza datorii, caz in care poate interveni o esalonare, o scutire de plata penalitatilor sau pot fi acordate alte facilitati. In ceea ce priveste impozitele, va sfatuim sa contactati editura „Carte de drepturi” (telefon: 021.310.41.82) pentru a intra in posesia programului Codex Fiscal, care cuprinde toate taxele si impozitele ce trebuie achitate.

Liviu Horia Pop: „In numarul 1 din 2003 al revistei Capital ati scris un articol despre capitalul rusesc. As vrea sa contactez firmele rusesti care sunt interesate de intrarea pe piata romaneasca si de informatii de contact pentru Asociatia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor si pentru Camera de Comert Romano-Rusa”.
Nu detinem date de contact ale unor potentiali investitori rusi in Romania. Va recomandam sa luati legatura cu Camera de Comert si Industrie Romano-Rusa la [email protected], telefon: 0722.386.758,
www.ccirr.ro/romana.htm. ANEIR poate fi contactata la
www.aneir-cpce.ro, sau la telefon: 021/313.92.23.

Mircea Strei, Sibiu, intreaba daca „exista exclusivitate pentru firme care tiparesc/comercializeaza documente cu regim special (facturier, chitantier samd)? De exemplu, in municipiul Sibiu aceasta se face intr-un singur loc. Daca da, care este autoritatea care decide aceasta si in baza carei legi? Daca nu, cine aproba/inregistreaza executarea documentelor cu regim special si cine le poate executa si comercializa?”
Buna intrebare. Asa cum am aratat pe larg intr-un numar anterior in articolele – „Facturile la schimb”,
„500 de milioane de facturi, chitante si avize se schimba”, documentele fiscale sunt tiparite pe o hartie autocopiativa, importata in mod exclusiv de la firma germana Koehler. Aceasta firma a fost aleasa fara licitatie, printr-o pretinsa selectie de oferte. In ceea ce priveste distributia, capetele luminate din Directiile Generale ale Finantelor Publice au decis cate si, mai ales, care firme au dreptul la o afacere atat de banoasa. Astfel, in toata Capitala nu este decat un singur distribuitor, ceea ce a generat cozi imense la inceputul anului. In Sibiu, distribuie facturi firma Nobless, iar in Medias (judetul Sibiu) firma Aprov. Detalii si pe site-ul Imprimeriei Nationale: http://www.rain.ro/rom/special.asp (chiar daca informatia nu este actualizata, firmele sunt cam aceleasi). In alte orase, cum ar fi Cluj-Napoca, sunt mai multi distribuitori, prin urmare conditia distribuitorului unic a fost o decizie a Finantelor Publice din localitate, care motiveaza oficial ca astfel pot tine sub control mai usor distributia de facturi. Pentru mai multe detalii pe acest subiect puteti sa consultati arhiva Capital (nr. 39 din 25 septembrie 2002) si sa va adresati DGFP din localitate.