Cererea crescută și oferta scăzută vor crește prețul de la nivelurile actuale de aproximativ 9.000 dolari pe tonă la 15.000 dolari pe tonă până în 2025, susține GS.

Ca metal eficient din punctul de vedere al costului, cuprul este important în procesul de creare, stocare și distribuire a energiei curate din vânt, soare și surse geotermale. Are atributele fizice necesare pentru a face acest lucru, spune echipa de analiști Goldman, într-un raport intitulat „Cuprul este noul petrol”, potrivit CNBC.

„Discuțiile privind cererea maximă de petrol trec cu vederea faptul că, fără o creștere a utilizării cuprului și a altor metale-cheie, înlocuirea energiei regenerabile cu petrolul nu va avea loc”, se arată în raport.

Cuprul va fi necesar pentru a crea noile sisteme de infrastructură necesare energiei curate menită să înlocuiască petrolul și gazul.

Prin urmare, cererea va crește semnificativ, cu aproape 900%, adică până la 8,7 milioane de tone până în 2030, dacă tehnologiile ecologice vor fi adoptate în masă, estimează banca.

Dacă acest proces va fi mai lent, cererea va crește în continuare la 5,4 milioane de tone, sau cu aproape 600%.

Cuprul este o parte esențială a tehnologiilor durabile, inclusiv pentru bateriile vehiculelor electrice și obținerea de energie curată.

În urmă cu două săptămâni, președintele Joe Biden a anunțat un pachet de infrastructură în valoare de 2 trilioane de dolari, care încurajează în mod specific noi tehnologii durabile și proiecte de infrastructură.

Dar, în starea sa actuală, piața cuprului nu e pregătită pentru creșterea cererii, susține Goldman Sachs. Prețul cuprului a crescut cu aproximativ 80% în ultimele 12 luni, deși nu a existat o creștere corespunzătoare a producției.

Prețul de referință la termen al cuprului la London Metal Exchange a crescut cu 1,4%, la aproximativ 9 022 dolari pe tonă, în timp ce contractele futures pe cupru NYMEX au crescut cu 1,5%.

Extinderea minelor și crearea de noi câmpuri de producție a cuprului durează ani, iar acest lucru va contribui la carențe mari de metal. Pentru a preveni epuizarea aprovizionării cu cupru în termen de doi ani, prețurile trebuie să crească acum pentru a încuraja investițiile și extinderea producției, consideră Goldman.

Producția de cupru a scăzut în 2020 din cauza restricțiilor guvernamentale și blocajelor din timpul pandemiei Covid-19.

Cei mai mari producători de cupru din lume, Chile și Peru, au fost afectați în mod special de pandemie, iar asta ar putea avea un impact asupra ofertei până în 2023, potrivit analiștilor S&P Global.