Dacă nu este tratată din vreme, făinarea poate provoca daune grave plantelor. Făinarea apare de obicei între primăvară și toamnă, dar vara, mai ales când temperaturile sunt foarte ridicate și când nu bate vântul, poate fi mai intensă, potrivit Backyardboss.

Vestea bună este că există modalități de a preveni, reduce și controla făinarea, de la creșterea plantelor până la udarea lor corectă, astfel încât să nu producă pagube majore.

În primul rând, pentru a elimina mucegaiul alb de pe plante trebuie să începeți prin a identifica zonele infectate și a le tăia. Asigurați-vă că adunați frunzele afectate care au căzut pe pământ. Făinarea poate persista pe plantă sau pe frunzele căzute rămase pe jos și va începe să elibereze spori în primăvara următoare, arată Backyardboss.

Evitați pe cât se poate utilizarea fungicidelor

Cel mai bine ar fi să evitați utilizarea fungicidelor, pe cât este posibil. Acest lucru se datorează faptului că pot dăuna ecosistemului, inclusiv sănătății solului, care, la rândul lui, contribuie la rezistența la boli a plantelor.

Dacă făinarea nu este tratată, se poate agrava, iar frunzele vor deveni galbene sau maronii. Mulți oameni caută un remediu în casă pentru făinare, înainte de a recurge la fungicide speciale. Una dintre cele mai simple metode de a combate, trata și controla făinarea este folosirea bicarbonatului de sodiu.

Cum funcționează bicarbonatul de sodiu în tratarea mucegaiului alb

Bicarbonatul de sodiu funcționează în prevenția și tratarea mucegaiului alb deoarece modifică pH-ul suprafeței plantei. Când se aplică pe frunzele unei plante afectate de această boală, bicarbonatul de sodiu va crește pH-ul și va împiedica dezvoltarea ciupercii.

Bicarbonatul de sodiu este cel mai eficient când este utilizat preventiv, înainte ca ciuperca să începe să se instaleze. Dacă însă mucegaiul alb a început deja să-și facă simțită prezența, bicarbonatul de sodiu îl poate trata la fel de eficient, dar este necesar să fie folosit mai des.

Cum trebuie folosit bicarbonatul de sodiu

Se amestecă o lingură de bicarbonat de sodiu, o jumătate de linguriță de detergent de vase și un litru de apă. Se toarnă această soluție într-o sticlă cu pulverizator.

Pulverizați această soluție pe plantele afectate și acoperiți uniform suprafețele frunzelor. Stropiți cât mai bine avârful și partea inferioară a frunzelor și a tulpinilor. Cel mai bine ar fi să vă stropiți plantele cu această soluție dimineața, la prima oră, pentru a evita ca soarele să le ardă.

Dacă amucegaiul alb s-a instalat deja pe plante, trebuie să repetați acest tratament la fiecare șapte zile până când ciuperca dispare definitiv.

Una dintre cele mai simple modalități de a preveni apariția mucegaiului alb este să lăsați aerul să circule cât mai bine în jurul plantelor. Acest lucru se poate face prin distanțarea plantelor sau folosind ventilatoare, pentru a crea un soi de briză.