În 2008, observatorii militari au remarcat performanța slabă a Forțelor Aeriene Ruse în timpul războiului ruso-georgian de cinci zile. În urma conflictului, Moscova a demarat o nouă etapă de modernizare și reforme militare, arată publicația National Interest.

Dar acest proces a fost pus la încercare în septembrie 2015, când Putin a introdus o nouă categorie de arme: Forța Aerospațială (VKS), în primul său război expediționar. Era vorba de efortul de a sprijini regimul lui Bashar-al Assad în Siria.

După rezultate mixte și așa-numitele „retrageri” multiple, după doi ani a devenit clar că intervenția VKS a înclinat decisiv echilibrul de putere în favoarea regimului de la Damasc.

Războiul din Siria a demonstrat eforturile sistematice de desfășurare a fiecărui tip de aeronavă de luptă din inventarul rus, inclusiv bombardiere strategice și prototipurile de avioane stealth.
VKS a rotit de două ori numărul normal de personal de zbor și de întreținere pentru fiecare avion din Siria pentru a ajuta la un ritm mai bun al operațiunilor. Până în 2018, ministerul rus al Apărării a afirmat că 80% din echipajele sale de zbor au efectuat un tur de luptă în Siria.

Dar operațiunile aeriene ale Rusiei au oferit observatorilor șansa de a vedea cum hardware-ul și doctrina VKS s-au adaptat la luptele din lumea reală.

NationalInterest analizează rând pe excelentul Joc de poker al rușilor, cu autorul istoricului Tom Cooper în „Campania aeriană rusă în Siria”. Deoarece în Siria există un război terestru, surprinzătorul cal de bătaie al VKS din Siria au fost bombardiere tactice și avioane de atac special concepute pentru această sarcină.

VKS nu a vrut să desfășoare o campanie de bombardare de precizie, în stil american. În schimb, 97% dintre loviturile VKS, conform lui Cooper, s-au făcut cu bombe neghidate „proaste” și ieftine, îmbunătățite prin utilizarea sistemului de navigație / atac SVP-24 Legend.

O problemă a fost că constelația satelitului GLONASS a fost subfinanțată de ani de zile și nu a putut asigura o precizie suficientă. Pentru a compensa, Rusia a început să construiască stații de corecție diferențială în toată Siria pentru a spori capacitatea GLONASS.

O altă măsură pentru a compensa precizia redusă a fost „acoperirea” țintei cu mai multe bombe și utilizarea intensă a bombelor cu dispersie. Utilizarea acestora în zone civile este ilegală în conformitate cu dreptul internațional.

De exemplu, pe parcursul într-o perioadă de șase luni, în 2016, avioanele rușilor au lovit spitalele siriene de 172 de ori, adică aproape o dată pe zi.

Principalul instrument de luptă a fost Su-24M Fencer, un bombardier tactic supersonic cu aripă oscilantă, din Războiul Rece, asemănător cu F-111 Aardvark american. Dar un F-16 turc a doborât un Su-24 în noiembrie 2015, iar un al doilea avion al rușilor s-a prăbușit în timpul decolării.

De asemenea, avioanel Su-34 au zburat mai ales cu rachete aer-aer R-27R și R-73 pentru autoapărare și bombe de tip RBK-500 și cu bombe incendiare ZAB-2.5S / M. În 2017, bombele termobarice ODAB-500, despre care se știe că produc un o undă de șoc letală, au fost aruncate deliberat de Su-34 în zonele urbane.

De fapt, potrivit estimării lui Cooper, „singura componentă eficientă a Rusiie față de ISIS s-a limitat la desfășurarea elicopterelor de atac și a câtorva aparate Su-25”.

În ansamblu, aviația rusă a demonstrat un rafinament tehnic și operațional îmbunătățit până în 2018, spune Cooper. Cu toate acestea, metodele de bombardare neorientate la mare altitudine care se bazează pe sistemul SVP-24, ar fi de aplicabilitate limitată în cazul unui conflict împotriva unui dușman cu apărări aeriene serioase.