"Se estimează că situaţia de criză economică va avea un impact major atât pe piaţa drogurilor cât şi asupra politicii privind combaterea lor", atenţionează raportul executivului comunitar.

Potrivit documentului, există un consens în rândul experţilor că situaţia economică dificilă ‘alimentează’ folosirea de substanţe licite şi ilicite şi totodată încurajează producţia şi traficul cu droguri. Astfel, se preconizează o creştere a numărului tinerilor care se vor ocupa de producţia şi comercializarea de stupefiante, mai ales a celor care cultivă canabis în propriile case, pentru a face rost de bani.

O altă problemă sesizată în studiu o reprezintă diminuarea fondurilor alocate de guverne pentru lupta împotriva traficului cu droguri şi pentru tratarea celor dependenţi de acestea, existând şi riscul ca dificultăţile economice să eclipseze aceste chestiuni ce ar putea astfel să treacă pe planul secund.

"Studiul de astăzi este un apel adresat Europei. Pentru a reduce oferta şi traficul cu droguri trebuie redus numărul consumatorilor, prin măsuri de prevenire, dar şi de tratament", semnalează într-un comunicat comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding. Ea reaminteşte că "oferta este determinată de cerere şi, având în vedere numărul de consumatori, piaţa drogurilor ilicite creşte". "Din acest motiv, intenţionez să propun chiar în acest an consolidarea legislaţiei referitoare la noile substanţe psihotrope şi cea referitoare la traficul cu droguri ilicite. Trebuie să acţionăm la scara întregii uniuni pentru a ne proteja copiii", a adăugat comisarul european.

Potrivit datelor Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie, una dintre problemele tot mai acute o constituie apariţia continuă de noi substanţe psihotrope. Astfel, în anul 2011 au apărut 49 de noi tipuri de droguri în UE, în timp ce în anul anterior numărul acestora a fost de 41 şi în anul 2009 de 24. Datele preliminare pentru anul 2012 arată că această tendinţă continuă, întrucât au fost deja identificate 50 de substanţe.

Totodată, folosirea drogurilor tradiţionale, precum ecstasy şi cocaina, se menţine la un nivel relativ stabil, în timp de canabisul continuă să fie drogul cel mai consumat în Europa, piaţa acestuia fiind cuprinsă între 7 şi 10 miliarde de euro anual.

Comisia Europeană avertizează că traficanţii profită de lacunele legislative pentru a introduce astfel de produse pe piaţă, folosindu-se în special de internet, şi statele membre întâmpină dificultăţi în stoparea vânzării lor. În consecinţă, executivul comunitar intenţionează să propună anul acesta noi norme pentru combaterea noilor "substanţe psihoactive" care au efecte asemănătoare cu cele ale drogurilor tradiţionale.
Sursa: Agerpres