Preşedintele Băncii Centrale Europene – BCE, Christine Lagarde, a apreciat miercuri că femeile lider au gestionat mai bine criza noului coronavirus decât omologii lor bărbaţi.

Diferenţele în politicile adoptate şi stilul de comunicare sunt „destul de surprinzătoare” în ţările conduse de femei, afirmă prima femeie numită la conducerea BCE într-un interviu online acordat The Washington Post.

”Femeile au tendinţa de a face o treabă mai bună”

„Am învăţat că femeile au tendinţa de a face o treabă mai bună”, a apreciat Christine Lagarde.

Preşedintele BCE a dat-o drept exemplu pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a cărei ţară a fost una dintre cele mai puţin afectate din Europa de noul coronavirus şi unde criza sanitară a fost gestionată în mod eficient.

Potrivit lui Lagarde, modul în care Angela Merkel a comunicat „deschis şi transparent” datele privind victimele şi rata de contaminare au permis oamenilor să înţeleagă explicaţiile ştiinţifice şi de ce anumite măsuri restrictive, precum purtarea măştii, distanţa socială şi izolare, sunt necesare.

De asemenea, Lagarde a apreciat şi modul cum liderii din Taiwan (cu preşedinta sa Tsai Ing-wen), Noua Zeelandă (cu premierul Jacinda Ardern) şi Belgia (unde premier este Sophie Wilmčs) „au comunicat” în perioada crizei.

Deschizătoare de drumuri

În contrast, observatorii au subliniat că liderii bărbaţi precum preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, şi premierul britanic Boris Johnson au avut dificultăţi în a ţine sub control criza coronavirusului în ţările lor.

„A conduce înseamnă a inspira. Cred că este vorba de a fi responsabil şi răspunzător. Este vorba şi de a te îngriji de alţii. Cred că această dimensiune este ceva ce liderii femei au exprimat foarte bine”, a apreciat Lagarde, fost ministru francez al Finanţelor şi fost director general al Fondului Monetar Internaţional.

De-al lungul carierei sale politice, Lagarde a îndeplinit mai multe funcții oficiale în Franța, printre care ministru de finanțe, ministru al agriculturii și ministru al comerțului și industriei.

Ea a fost prima femeie care a devenit ministrul unei economii G8 și este prima femeie care a devenit director general al FMI.

Pe 16 noiembrie 2009, ziarul britanic Financial Times a numit-o pe Lagarde cel mai bun ministru de finanțe din zona euro.