RELAXARE Vestea bună: unele impozite vor fi mai mici în 2009. Vestea proastă: de reduceri nu se vor bucura decåt firmele străine şi băncile.

Guvernul a stabilit, săptămåna trecută, care vor fi taxele şi impozitele datorate de firme şi persoanele fizice anul viitor. Ordonanţa prin care este modificat Codul fiscal, adoptată săptămåna trecută şi care intră în vigoare la 1 ianuarie 2009, prevede scutiri de la impozit pentru tranzacţiile cu titluri de stat şi obligaţiuni şi pentru dobånzile practicate pentru aceste instrumente. Sunt scutite şi cåştigurile aduse de plasamentele la BNR.

Şi impozitul pe dividende a fost redus. Însă, de taxe mai mici în 2009 nu se vor bucura decåt firmele nerezidente acţionare în companii autohtone, care, potrivit Codului fiscal, vor plăti 10% în loc de 16%, cåt este impozitul acum.

Răspuns la avertizările Uniunii Europene

Reducerea impozitului pe dividende a fost decisă după ce, în luna mai, Comisia Europeană a trimis o scrisoare de avertizare, criticånd discriminarea nerezidenţilor la impozitarea dividendelor. Plångerea Comisiei are la bază un articol din Tratatul UE, care interzice statelor membre să perceapă firmelor sau persoanelor fizice din alte ţări membre impozite mai mari decåt cele datorate de rezidenţi.

Reduceri selective, cu puţine avantaje pentru populaţie

Codul fiscal, în varianta actuală, prevede că, dacă o firmă încasează dividende de la alta, datorează un impozit de 10%, în timp ce, dacă acţionarul este străin, cota este mai mare – de 16%. Acest impozit nu se aplică însă foarte frecvent. Romånia a semnat convenţii de evitare a dublei impuneri cu toate statele membre UE, convenţii care prevăd impozite mai mici. Nu există însă convenţii cu statele din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (AELS): Islanda, Liechtenstein şi Norvegia şi, prin urmare, au fost percepute impozitele din Codul fiscal, Romånia încălcånd astfel tratatul de aderare la AELS.

Persoanele fizice nu se vor bucura de reduceri ale impozitului pe dividende, acesta rămånånd la nivelul de 16% atåt pentru rezidenţi, cåt şi pentru străini. Cel mai probabil, Guvernul a păstrat cotele actuale de teamă să nu se reducă veniturile la bugetul de stat în perioada următoare. Chiar şi în condiţiile în care reducerea impozitului nu afectează decåt o categorie limitată de contribuabili, impactul calculat de reprezentanţii Ministerului Finanţelor este o reducere cu 58,4 milioane de lei a veniturilor la bugetul de stat. Codul fiscal valabil în 2008 introduce scutiri şi la impozitul aplicat dobånzilor plătite de Banca Naţională, însă doar instituţiile de credit au acces la astfel de plasamente. Alte reduceri ale fiscalităţii vizează cåştigurile din tranzacţii cu obligaţiuni şi titluri de stat şi dobånzile aferente acestora.

Scutirea pentru persoanele fizice va exista, dar numai pe hårtie. Ministerul Finanţelor n-a mai emis titluri destinate persoanelor fizice de ani buni, iar principalii cumpărători ai actualelor emisiuni sunt băncile. Titlurile emise în trecut se tranzacţionează foarte rar, prin intermediul BNR, persoanele fizice neavånd acces prea facil nici la această piaţă. Doar sub 7% din tranzacţiile cu titluri de stat pe piaţa secundară au fost realizate de persoane fizice în perioda ianuarie-martie 2008. Prin scutirea de impozit a titlurilor de stat şi a obligaţiunilor, Guvernul a vrut să împuşte doi iepuri deodată. Pe de-o parte, a vrut să facă economii, deoarece dobånzile la datoria publică sunt suportate tot de la buget. Pe de altă parte, a dorit să elimine dubla taxare de pe piaţa secundară. În prezent, contribuabilii datorează impozit atåt pentru veniturile din tranzacţii (care depind de randamentele titlurilor), cåt şi pentru dobånzile propriu-zise.

DIVIDENDE EUROPENE

Firmele străine cu participaţii minoritare şi deţinute pe termen scurt vor plăti un impozit de 10%. Varianta din prezent a Codului fiscal prevedea un impozit pe dividende de 16% în cazul nerezidenţilor, în timp ce acesta era mai mic (10%) dacă acţionarul era o firmă autohtonă. Dividendele aduse de pachete de acţiuni peste 15% (pragul scade la 10% din 2009) deţinute mai mult de doi ani sunt scutite de impozit.

Persoanelor fizice li se reţine un impozit de 16%, indiferent dacă sunt străini sau romåni.

Pierderi amortizabile pe sapte ani

O altă modificare se referă la recuperarea din impozitul pe profit a pierderilor din anii precedenţi. Dacă în varianta veche se putea opta pentru o eşalonare fie pe cinci ani, fie pe şapte ani, acum a rămas doar termenul de şapte ani, ceea ce înseamnă deduceri anuale mai mici pentru firme şi venituri mai mari la buget.

COTE VECHI ŞI NOI

Impozitul pe profit rămåne 16%, aplicat diferenţei dintre veniturile impozabile şi cheltuielile deductibile

Impozitul pe venit rămåne 16%. Se aplică salariilor, veniturilor din activităţi independente şi chiriilor. De anul trecut, în această categorie au fost incluse şi primele şi bonusurile.

Taxa pe valoare adaugata rămåne 19%. Nu au fost introduse cote reduse pentru produsele alimentare sau construcţii, în ciuda presiunilor producătorilor.

Acciza minima va urca la 61,2 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 50 de euro în prezent, iar cea la litrul de benzină fără plumb va ajunge la 0,335 euro faţă de 0,327 euro în prezent.