Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a vorbit în plenul Parlamentului European pe marginea Certificatului Verde European.

“Este un important progres pe care îl facem, un semnal puternic pentru a accelera vaccinarea și un pas înainte pentru reluarea activităților economice. Este imperativ ca Certificatul Verde Digital să faciliteze libera circulație a cetățenilor și rezidenților Uniunii. Fie că ai un Certificat care să ateste vaccinarea, testarea sau recuperarea după infectare, acesta va fi recunoscut în toate Statele Uniunii, iar mobilitatea în scopul călătoriilor, fie că sunt în interes de serviciu sau în scop turistic, să nu mai fie limitată.

În dezbaterile din Parlamentul European am cerut ca testarea în scopul obținerii Certificatului să fie gratuită. Acesta este un lucru important pentru cetățenii UE și sper ca toate statele membre să implemneteze propunerea noastră. Testarea eficientă și testarea în masă sunt intrumente decisive pentru limitarea răspândirii COVID-19 și a mutațiilor care devin tot mai îngrijorătoare. Tot testerea este o componentă cheie a strategiei menită să stimuleze redresarea economică și să permită funcționarea normală a activităților, mai ales cele educaționale și sociale.

Cristian Bușoi: Tinerii sunt cei mai afectați

Accesibilitatea testelor este fragmentată acum, din cauza prețului testelor și limitării facilităților de testare.

În unele state membre, prețul testelor PCR este foarte mare, iar acest lucru îi afectează în special pe tineri, care nu au avut prioritate la vaccinare și nici nu au posibilități financiare pentru a se testa atunci când au nevoie. Pentru reîntoarcerea fizică și în siguranță în școli, pentru încurajarea pacienților cronici să revină în spitale ca să își primească tratamentele și pentru a reduce riscul de infectare, pe lângă vaccinare, este nevoie și de testare. Forța de muncă din prima linie, profesioniștii din domeniul sănătății, pacienții, personalul din școli, din universități ar trebui să beneficieze de testare gratuită.

În acest sens, invit Comisia să convingă și să susțină statele membre”, precizează Cristian Bușoi, pe pagina sa de Facebook.