Potrivit ultimei decizii luate de liderii PNL, USR PLUS și UDMR, în anul 2021, pensiile vor crește doar cu 8%, față de 40%, așa cum prevede legea.

De cealaltă parte însă, alocațiile copiilor vor crește cu 20% de la 1 ianuarie 2021. Asta înseamnă un plus de 24 de lei lunar. Prin urmare, nu vor fi dublate de la 150 lei la 300 de lei, așa cum prevedea legea.

În ceea ce privește următoarea etapă de majorare, aceasta a fost stabilită de guvernanți peste 1 an și jumătate, adică de la 1 iulie 2022.

Ce se întâmplă cu pensia medie din România

Pensia minimă din România a avut o evoluție surprinzătoare. Potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent, iar pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.-plătite de casele de pensii) a fost de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent.

”Numărul mediu de pensionari a fost de 5,125 milioane persoane, în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,675 milioane persoane, în scădere cu o mie persoane faṭă de trimestrul precedent.

Astfel, pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.-plătite de casele de pensii) a fost de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent”, informează INS.

În același timp, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.454 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,9% (comparativ cu 51% în trimestrul precedent).