Un alt motiv ar fi graba ridicării restricțiilor, chiar și cu majoritatea populației vaccinate, relatează Forbes. Dintre cele 5 țări cu cea mai mare rată de vaccinare- Seychelles, Israel, Emiratele Arabe Unite, Chile și Bahrain, numai Israelul nu se confruntă cu o creștere periculoasă a infectărilor cu COVID-19.

Ţările cu cele mai multe decese

Insulele Seychelles și Bahrain, alături de alte țări care au vaccinat intens populația, precum Maldive și Uruguay, au înregistrat cel mai mare număr de cazuri zilnice covid-19 la nivel mondial.

Potrivit Forbes, focarele din țările vaccinate au stârnit îngrijorări cu privire la eficiența unora dintre vaccinurile chinezești folosite. Nu același lucru se poate spune despre vaccinurile occidentale pe care le-a folosit Israelul, inclusiv vaccinul Sinopharm aprobat recent de Organizația Mondială a Sănătății.

O relaxare a restricțiilor și mesajele neclare ale guvernelor sunt considerate și ele potențiale explicații. Seychelles și Maldive, dependente de turism, au relaxat măsurile pentru a primi turiști. Dubaiul a decis și el să iasă rapid din lockdown, iar Chile a început să permită călătoriile interne.

Chile, cazuri grave pe bandă rulantă

În multe țări bogate, vaccinurile au fost încadrate ca strategie finală de ieșire din blocare. Infectările au scăzut în unele țări care desfășoară campanii rapide și de succes, inclusiv în SUA, Marea Britanie și Israel.

Experții indică însă că, de exemplu, Chile se poate confrunta cu cazuri grave dacă restricțiile nu se mențin iar vaccinurile nu vor fi suficiente. În plus, există tot mai multe îngrijorări că vaccinul Sinopharm din China poate fi mai puțin eficient în combaterea bolii decât cele de la către Moderna și Pfizer.

În lume apar noi variante ale virusului, potențial mai periculoase, iar unele ar putea fi rezistente la vaccinurile existente. OMS a clasificat varianta B.1.617, care a devastat India, drept una care ar putea fi mult mai infecțioasă.

Cele cinci țări cele mai vaccinate din lume au cel puțin 45% din populație parțial vaccinată. Bahrain (47%), Chile (45%), Israel (60%) și Seychelles (69%), Emiratele Arabe Unite ocupând locul trei datorită numărului ridicat de doze pe cap de locuitor (care este de aproximativ 115.000 la 100.000 de persoane). Seychelles (61%) și Israel (56%) au, de asemenea, cea mai mare proporție din populația lor complet vaccinată, urmată de Chile (38%) și Bahrain (35%).

SUA, unde ratele de vaccinare au început să scadă, se află chiar în spatele Chile și Bahrain, cu 35% din populație complet vaccinată și 46% parțial vaccinată.