E adevarat ca puterea lor financiara este extrem de diferita, ca unii s-ar multumi poate sa-si repare locuinta pe care-o au sau sa se mute dintr-o garsoniera intr-un apartament de doua camere, dar si potentialul de piata este foarte mare. Nu conteaza cati bani ar dori sa imprumute pentru a-si implini acest vis – o mie de dolari sau 50.000 – 100.000 USD, important ar fi insa ca perioada de rambursare sa fie cat mai mare (20-25 ani), pentru ca rata sa fie mai mica. Tocmai termenul de rambursare este insa punctul nevralgic al actualei oferte firave de „credite ipotecare”, intre ghilimele pentru ca majoritatea formelor existente pe piata sunt solutii de compromis, originale, la fel ca minunata tranzitie a societatii romanesti spre economia de piata.
La un seminar pe aceasta tema, reprezentantii bancilor (BCR, BRD, Banc Post, Alpha Bank) care acorda sau care doresc sa acorde astfel de credite puneau problema corectarii in sens invers a Legii creditului ipotecar, la capitolul termene si-si doreau scurtarea lui, mai putin si de zece ani. La intrebarea „de ce nu pe termen cat mai lung?”, domnul Radu Negrea, secretar general al Asociatiei Romane a Bancilor, a dat un raspuns dezarmant, care concluziona o intreaga zi de dezbatere: „o banca nu poate acorda credite pe termen lung, din surse pe termen scurt”.

Credit ipotecar pe termen lung, doar la ANL

In Romania, bancile se mai codesc sa dea credite ipotecare si ca urmare a riscului mare pe care si-l asuma din cauza nefunctionarii unei piete organizate de valorificare a garantiilor imobiliare. Avand in vedere procedurile greoaie si demersurile prin instanta, au fost cazuri cand au fost executate case dupa doi-trei ani de la intreruperea platii ratelor si la preturi de piata mult sub valoarea calculata de evaluator. De aceea, bancile se feresc sa lucreze direct cu viitorul proprietar persoana fizica, mai ales atunci cand se vorbeste de o casa in constructie (unde exista riscul ca beneficiarul sa sucombe financiar dupa ce a construit doar temelia, greu de valorificat pentru banca).
Fiecare banca isi ia cat mai multe masuri de siguranta: Alpha Bank, de exemplu, vrea doar persoane cu varsta cuprinsa intre 25 si 60 de ani si cu venituri de peste 200 USD/luna, BCR prefera sa lucreze cu firmele atunci cand acorda credite ipotecare pentru constructia de case. Un exemplu sugestiv de ce fel de clienti si-ar dori in acest moment bancile este cazul proiectului imobiliar Bucov (80 de vile), de langa Ploiesti, realizat de firma germana Baumeister. Constructorul a luat in numele lui creditul de la BCR pentru executia caselor, a inceput sa construiasca primele zece case si le-a ipotecat la banca; abia apoi banca acorda creditul, pentru construirea celorlalte case, esalonat, o data ce sunt contractate de catre beneficiari. Riscul de neplata al clientului si-l asuma firma Baumeister, divizie a renumitului trust german Ilbau.
Pe piata, exista totusi si credite pe durata lunga, de 20-25 ani, dar sunt acordate prin intermediul unor institutii ale statului si sunt foarte putine la numar (de ordinul catorva mii de credite pe an la nivelul intregii tari). La acestea se accede dupa o lunga asteptare pe liste intocmite de functionari de stat – este cazul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) si al creditelor pentru tineri date de primarii prin CEC. In plus, clientii trebuie sa contracteze construirea caselor prin stat si se pot pricopsi cu lucrari executate ca la stat, pe amplasamente la intamplare, cu bani multi si cu termene de executie care pot sau nu fi respectate. Un exemplu este cel al apartamentelor acordate de Primaria sectorului trei saptamana trecuta, situate pe soseaua Oltenitei si care au ajuns la un pret de peste un miliard de lei, la cele cu cinci camere. Un alt exemplu este cel al beneficiarilor ANL din Bucuresti, zona Baicului, care ar fi trebuit sa se mute in apartamente acum un an, dar care se mai lupta cu agentia si constructorul pentru ele, cu toate ca au platit un avans substantial si platesc rate in valuta, de un an si jumatate.
Alti clienti ai ANL pot avea insa noroc si se pot alege cu o casa frumoasa si terminata la timp, daca au parte de un constructor serios. La Timisoara, apartamentele ANL au avut preturi acceptabile pentru standardul lor de finisare, iar constructorul, firma Andronic SRL, le-a propus beneficiarilor o intalnire si o vizionare cu o saptamana inainte de inaugurare, pentru a avea timp sa remedieze eventualele defecte. „Sunt tare multumit de apartamentul meu”, afirma domnul Dan Boboescu, beneficiar.