Credit Suisse, a doua cea mai mare bancă elvețiană, a anunțat ieri clienții săi că va practica dobânzi negative la depozite începând de luni, 10 decembrie. Drept urmare, cine va dori să-și păstreze banii la această bancă va trebui să plătescă pentru acest privilegiu.
“Din cauza condițiilor din piață și monitorizând cu atenție situația pe parcursul acestui an, am decis să aplicăm dobânzi negative la depozitele ce depășesc o anumită valoare. Valutele implicate, pragurile și dobânzile vor fi anunțate clienților în 5 zile lucrătoare. Recomandăm clienților să mențină soldurile în numerar la un nivel cât mai redus, pentru a evita randamente negative”, au explicat oficialii Credit Suisse decizia, care foarte probabil va fi adoptată și de alte bănci locale în scurt timp.
Efectul acestei decizii a fost resimțit imediat şi în piața valutară. “Francul (CHF) a suferit cel mai amplu declin intraday din ultimele 3 luni, de 0.4%, ca urmare a mesajului direct trimis clienților instituționali și implicit piețelor financiare”, potrivit analiștilor companiei de brokeraj Admiral Markets.
Băncile Elvețiene încearcă de câțiva ani să stopeze fluxul de capital panicat din zona euro în căutare de refugiu, dobânda 0 stabilită de Banca Națională (SNB) punându-le în dificultate, deoarece nu găsesc soluții pentru a investi depozitele profitabil. Presiunea asupra băncilor elvețiene s-a intensificat recent, depozitele la Credit Suisse depășind creditele acordate cu 23% la finalul trimestrului 3.
După decizia Băncii Naționale de a menține un prag minim EurChf de 1.2, băncile comerciale prin vocea Credit Suisse, cu active totale ce depășesc de aproape 10 ori PIB-ul Elveției, extind practicile neconvenționale, însă analiștii sunt sceptici cu privire la o depreciere a francului în următoarele luni.

“Interesul pentru francul elvețian nu o să dispară odată cu această măsură, o pierdere limitată va fi preferată devalorizării nelimitate la care este supusă moneda europeană. Investitorii vor alege riscul cel mai mic cât timp criza deficitelor din regiune nu va fi depășită. În cele din urmă, elvețienii vor adopta metoda americană, preluată recent și de japonezi, așa numita printare de monedă fără limită”, apreciază specialiștii în piața valutară internaţională din cadrul companiei Admiral Markets.