În urma acestei tranzacţii, pentru care nu au fost dezvăluite detaliile financiare, NIS va prelua 28 de benzinării, un terminal de combustibili, 22 de angajaţi şi biroul din Sarajevo al societăţii OMV BH d.o.o. Grupul OMV este prezent pe piaţa din Bosnia din 2001, iar în prezent controlează aproximativ 8% din piaţă.
‘Preluarea face parte din strategia de dezvoltare regională NIS, care include extinderea operaţiunilor de retail din Balcani’, a informat NIS.

Anterior, directorul general de la NIS, Kiril Kravcenko, a anunţat că va investi 40 miliarde de dinari (455 milioane de dolari) în 2012 şi 2013 pentru a creşte producţia de petrol. NIS are de gând să-şi extindă operaţiunile în regiunea Balcanilor şi Europei de Est urmând a în 2013 să demareze lucrări de prospecţiune în Ungaria, România şi Bosnia.

Pe piaţa din România, NIS şi-a propus să ajungă la 120 de benzinării până la finele lui 2014.

Despre intrarea NIS pe piaţa românească au existat mai multe zvonuri încă din toamna anului trecut, atunci când presa relata că sârbii au avut discuţii cu mai multe companii petroliere din România pentru preluarea a unui număr de peste 100 de staţii. Una dintre companiile care au primit o ofertă din partea NIS a fost Rompetrol, care deţine locul II pe piaţa locală în funcţie de numărul de staţii.

În luna iulie, Consiliul Concurenţei anunţa că NIS a cerut instituţiei avizul pentru achiziaţia a trei staţii de carburanţi, una din Arad şi două în Sibiu.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei şi Comerţului deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%.

Sursa: Agerpres