COVID face ravagii în România! Criza locurilor de veci, accentuată de valul de înhumări

Autoritățile mai spun că într-o singură zi au fost înregistrate 14 decese în municipiul Botoşani, motiv pentru care a fost nevoie de închirierea unui excavator care să sape gropile, având în vedere că groparii nu mai făceau față.

„Pe 12 octombrie au fost 14 înhumări. Am închiriat un excavator. A fost o situaţie de forţă majoră deoarece trebuiau săpate şapte gropi. Celelalte familii aveau deja locuri concesionate”, a declarat Marinela Vieru, directorul SPAPOC. Oficialul a adăugat că nu poate să prevadă ce se va întâmpla în zilele următoare.

Numărul deceselor este aproape dublu

În ultimele zile, numărul celor care s-au stins din viață în acest oraș a crescut. În plus, datele arată că, la nivelul municipiului, Botoșani, în fiecare lună, erau înregistrate aproximativ 50 de decese. Acum însă, numărul acestora s-a dublat.

Botoșănenii care au trecut prin momente tragice au povestit că la capelă erau depuși mai mulți decedați.

„Am avut un deces în familie şi am avut parte de o situaţie greu de descris în cuvinte. Când am mers la priveghi erau trei persoane decedate depuse în capela de lângă biserica de la Pacea, două în pridvor şi două în biserică. Este multă durere. Nu am crezut că acest coronavirus va aduce o aşa de mare durere”, a declarat un botoşănean, notează monitorulbt.ro

Se dorește extinderea Cimitirului Eternitatea

Edilii se confruntă cu o nouă problemă. Noul val al pandemiei face mai multe decese, iar oamenii care pierd lupta cu viața nu au unde să fie înmormântați din cauza lipsei de locuri de veci.

Așadar, vinerea trecută, a fost făcută o licitație cu privire la extinderea Cimitirului Eternitatea. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 28 octombrie. Anunțul a fost făcut prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, iar valoarea contractului este de 4.517.810 de lei.

„Municipiul Botoşani se confruntă cu o acută lipsă de locuri de înhumare în ambele cimitire ale oraşului. Singura posibilitate de rezolvare a problemei este extinderea Cimitirului Eternitatea, pe terenul proprietate a Consiliului Local. Terenul în suprafaţă de 77.928 de metri pătraţi este adiacent vechiului cimitir şi, prin lucrări de sistematizare, se poate alipi construcţiei existente. Etapa I se referă la o suprafaţă de 55.600 de metri pătraţi. Acest teren se află într-o zonă nesistematizată şi, prin lucrări de protecţie cu arbori, arbuşti se poate amenaja o aripă a cimitirului existent”, se arată în documentaţie.