Corina Crețu și-a dat demisia din partidul Pro România

Marți, europarlamentarul Corina Crețu, preşedinte al Consiliului Naţional al Pro România, și-a anunțat demisia din acest partid. În opinia sa, colaborarea cu AUR este ”o decizie greşită”.

„Cu regret, am hotărât astăzi să demisionez din Pro România”, a scris aceasta pe Facebook.

Corina Crețu consideră că ”sprijinirea populismului, a ultra-naţionalismului şi a anti-europenismului reprezintă, cel mai mare pericol pentru România şi pentru generaţiile care vin”.

„De aceea, colaborarea dintre PRO România şi AUR este o decizie greşită – pentru partid, pentru oamenii care au crezut în acest proiect politic şi, în definitiv, pentru ţară. Este o decizie pe care nu o pot gira, motiv pentru care am hotărât astăzi să demisionez din PRO România.

Îmi pare rău ca, în ciuda apelurilor repetate ale Preşedintelui PRO-Romania şi ale mele, nu am reuşit o formă de colaborare cu PSD. În aceste condiţii, am militat pentru participarea pe cont propriu a PRO România în alegeri, decizie care a fost şi adoptată în cadrul ultimului Congres PRO România. În ceea ce mă priveşte, am fost şi rămân o social-democrată convinsă”, a adăugat ea.

Europarlamentarul a precizat că a fost membră a Partidului Social Democrat (PSD) timp de 29 de ani, a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Grupului S&D din Parlamentul European, a fost vicepreședinte al Parlamentului European și al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), precum și Comisar European din partea social-democraților.

„Am apărat întotdeauna, cu toată convingerea, valorile stângii moderne, pro-europene, nevoia de dezvoltare şi modernizare, de folosire a fondurilor europene, a programelor Erasmus, a liberei circulaţii, a extinderii Uniunii Europene şi a tuturor beneficiilor pe care le aduce proiectul european.

Îmi doresc să duc acest mandat de Membră a Parlamentului European la capăt cu bună-credinţă, împăcată cu acţiunile mele, promovand aceleaşi valori în care am crezut şi cred. Le doresc mult succes tuturor celor care, în aceste vremuri atât de dificile, continuă să lupte pentru o Românie cu adevărat europeană. Numai bine tuturor!”, a mai scris aceasta.

Pro România și AUR ar negocia o alianță

Potrivit G4Media, Pro România și AUR negociază o alianță pentru alegerile locale și europarlamentare.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat pentru sursa citată că ”negocierile sunt făcute de către Secretarul General şi ceilalţi lideri Pro România”.

„Eu cu siguranţă nu candidez pentru nicio poziţie – dar o să susţin acei candidaţi despre care cred că merită”, a spus acesta.

Victor Ponta este consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, care este totodată președintele PSD. În decembrie 2023, Ponta a spus că „AUR este sperietoarea” pe care „toţi trebuie să stea împreună, claie peste grămadă, să nu vină AUR peste ei”. De asemenea, a comentat că în alegerile prezidențiale, Marcel Ciolacu ar putea câștiga doar dacă ajunge în turul doi cu George Simion.

Negocierile între cele două partide sunt conduse la nivel de vicepreședinți, după ce conducerea Pro România și AUR au ajuns la un acord de principiu. Partidul condus de Victor Ponta a decis să înceapă tratativele cu AUR după ce PSD a respins propunerea de a forma o alianță.

Unul dintre avantajele pe care le are Pro România în fața AUR este prezența sa în Parlamentul European. Acest lucru îi permite să desemneze reprezentanți în biroul electoral. Eisunt responsabili cu monitorizarea corectitudinii procesului electoral și a numărării voturilor. Un avantaj similar există și la nivel local. Acolo, membrii Pro România ar putea compensa lipsa rețelelor locale a AUR.

Întrebat de G4Media cu privire la începerea negocierilor, Victor Ponta a evitat să le confirme în mod explicit. A menționat însă că în situația în care PSD a respins o colaborare, „toți colegii rămași în Pro România după „racolări” au dreptul logic să candideze la alegerile locale fie ca PRO România (ceea ce este foarte dificil în contextul actual), fie în alianță cu alte partide”.