Forțele navale ale SUA, Coreei de Sud și Japoniei au început luni un exercițiu maritim comun de două zile, care include un antrenament de luptă antisubmarin și de căutare și salvare.

Exercițiu naval împotriva amenințărilor Coreei de Nord

Potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, exercițiul naval trilateral a avut loc în apele de la sud de Peninsula Coreeană, care include portavionul american cu propulsie nucleară USS Nimitz.

„Exercițiul antisubmarin a fost organizat pentru a spori capacitățile de răspuns ale Coreei de Sud, SUA și Japoniei împotriva amenințărilor subacvatice în avans ale Coreei de Nord, inclusiv a unei rachete balistice lansate din submarin”, a anunțat ministerul sud-coreean al Apărării.

Un astfel de exercițiu a avut loc în septembrie anul trecut, prima dată în ultimii cinci ani.

Luna trecută, Phenian a afirmat că armata sa a testat o nouă armă nucleară subacvatică capabilă să creeze un tsunami radioactiv de proporții uriașe în timpul unor exerciții militare de trei zile.

Seulul a desfășurat distrugătoarele Yulgok YiYi, Choe Yeong și Daejoyeong pentru acest exercițiu, pe lângă nava de sprijin de luptă Soyang.

Washingtonul a trimis portavionul și două distrugătoare, USS Wayne E. Meyer și USS Decatur, în timp ce distrugătorul JS Umigiri din Tokyo participă la exercițiu.

„Exercițiile antisubmarin se vor concentra pe îmbunătățirea capacităților țărilor de a detecta, urmări, împărtăși informații și învinge amenințările subacvatice ale Nordului”, au anunțat oficialii de la Seul.

Coreea de Nord amenință securitatea celor trei țări

Seulul a precizat că cele trei marine vor organiza, de asemenea, un exercițiu de căutare și salvare, desfășurat ultima dată în 2016, care a început inițial în 2008.

În cadrul exercițiului trilateral, cele trei marine vor exersa „proceduri precum salvarea promptă a persoanelor înecate și tratamentul de urgență și transferul în caz de accident maritim”

Antrenamentul a fost organizat pentru a îmbunătăți capacitățile celor trei țări de a răspunde la amenințările de securitate subacvatică reprezentate de rachetele balistice lansate din submarin și de alte active ale Coreei de Nord.

Oficialii sud-coreeni din domeniul apărării au declarat că cele trei țări urmau să detecteze și să urmărească vehiculele subacvatice sud-coreene și americane fără echipaj uman care se prezintă drept submarine inamice și alte active.

Rachetele lansate din submarin de către Coreea de Nord reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității Statelor Unite și a aliaților săi, deoarece este mai greu de detectat în avans astfel de lansări. În ultimul an, Nordul a testat rachete balistice sofisticate lansate de sub apă și a făcut presiuni pentru a construi submarine mai mari, inclusiv unul cu propulsie nucleară.