Rusia vrea să obțină armament din Coreea de Nord

Rusia depune eforturi pentru a obţine armament suplimentar din Coreea de Nord, a anunţat joi seară Preşedinţia SUA, iar Departamentul american al Trezoreriei a sancţionat un individ acuzat de facilitarea negocierilor între Moscova şi Phenian.

„Există noi informaţii care arată că Rusia încearcă în mod activ că obţină muniţie suplimentară din Coreea de Nord”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, citat de agenţia Reuters.

Phenianul ar fi furnizat deja asistență militară Moscovei

John Kirby s-a declarat preocupat că regimul de la Phenian va furniza Rusiei armament suplimentar. Conform serviciilor de informaţii americane, Coreea de Nord a furnizat deja asistenţă militară Rusiei pentru invazia din Ucraina.

Orice tranzacție cu arme între Coreea de Nord și Rusia ar încălca o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, a precizat el.

Kirby a menționat, de asemenea, declarațiile recente ale Coreei de Nord potrivit cărora nu vor furniza sau vinde arme Rusiei. Cu toate acesta, oficialul american a precizat că situația va fi monitorizată îndeaproape.

SUA, sancțiuni pentru un bărbat din Slovacia

De asemenea, Statele Unite au anunțat tot joi că au impus sancțiuni unui bărbat din Slovacia pentru că a încercat să aranjeze vânzarea de arme și muniție nord-coreene către Rusia, pentru a ajuta Moscova să înlocuiască echipamentele militare pierdute în războiul cu Ucraina.

Departamentul american al Trezoreriei a precizat într-un comunicat că a impus sancțiuni împotriva cetățeanului slovac Ashot Mkrtichev „pentru că a încercat, direct sau indirect, să importe, să exporte sau să reexporte către, în sau dinspre RPDC armament sau material conex”.

Între sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023, Mkrtichev a colaborat cu oficiali nord-coreeni pentru a obține peste două duzini de tipuri de arme și muniții pentru Rusia în schimbul unor materiale, de la avioane comerciale, materii prime și mărfuri care urmau să fie trimise în Coreea de Nord, a precizat Trezoreria.

Acesta a precizat că negocierile lui Mkrtichev cu oficialii nord-coreeni și ruși „au detaliat cooperarea reciproc avantajoasă”, adăugând că cetățeanul slovac a confirmat disponibilitatea Rusiei de a primi echipamente militare din Coreea de Nord cu oficiali ruși de rang înalt.