Anunţul privind moartea lui Kim Jong-Il survenită sâmbătă îl instalează pe Kim Jong-Un, care are sub 30 de ani, în fruntea Republicii Populare Democrate Coreeană (RPDC), unica dinastie comunistă din lume. Într-o ţară unde opacitatea este fără fisură şi care, în plus, deţine arma nucleară, acest moment ridică multiple semne de întrebare.

Însă succesiunea, construită în paşi mărunţi şi accelerată de accidentul cerebral al lui Kim Jong-Il din 2008, nu va declanşa ‘turbulenţe imediate în politica internă şi afacerile externe ale Nordului’, susţine Paik Hak-Soon, de la Institutul Sejong, un think-tank cu sediul la Seul.

Presa oficială de la Phenian a făcut deja apel la supunere faţă de noul lider al unui stat divizat între o nomenclatură privilegiată şi masele sărace care suferă de foame. Agenţia oficială de presă KCNA a cerut astfel "tuturor membrilor Partidului (Muncitorilor), militarilor şi poporului (…) să urmeze fidel autoritatea tovarăşului Kim Jong-Un".

Aceste declaraţii arată că ‘Jong-Un deţine deja controlul ferm şi că toţi responsabilii care contau sub Kim Jong-Il au decis în cursul ultimelor 48 de ore să îl susţină pe Jong-Un în calitate de nou lider’, a precziat Paik.

În opinia sa, cadrele nord-coreene "au aranjat deja totul, iar regimul pare stabil (…) Epoca Kim Jong-Un a început deja". Potrivit lui Baek Seung-Joo, de la Institutul coreean de analize militare, Phenianul a organizat perfect succesiunea.

"Pentru o perioadă, armata şi familia lui Kim vor încerca să-l confirme pe Kim Jong-Un (în rolul său) de lider şi să se adune în jurul lui", a afirmat el. Tânărul Kim, propulsat de câţiva ani în posturi politice şi militare strategice, "nu se va angaja la o schimbare drastică a politicii atât timp cât va încerca să-şi consolideze autoritatea".

"Va încerca să împartă puterea sau să pecetluiască o alianţă strategică cu liderii armatei’, a adăugat cercetătorul, fără a exclude ‘lupte pentru putere în viitor".

În ceea ce priveşte politica externă, regimul nu are niciun interes să reamestece cărţile în contextul în care noile consultări directe între Phenian şi Washington lasă să se întrevadă o posibilă relaxare după ani de tensiune în jurul programului nuclear nord-coreean.

Profesorul Kim Tae-Hyun de la Universitatea Chung-Ang din Seul susţine că Phenianul ‘are nevoie de un ajutor important şi de alimente zilnice pentru poporul său odată cu apropierea de o aniversare politică majoră’ în 2012, care va marca o sută de ani de la naştarea lui Kim Ir-Sen, fondatorul RPDC şi bunicul lui Kim Jong-Un.

Sâmbătă, în ziua morţii lui Kim Jong-Il, presa sud-coreeană anunţa că Phenianul a acceptat să-şi suspende programul de îmbogăţire a uraniului în scopuri militare, o condiţie fixată de SUA la reluarea negocierilor privind dezarmarea şi ajutorul umanitar.

Aceste informaţii au urmat unei intensificări a contactelor diplomatice între Phenian, Washington şi alte ţări implicate pentru o posibilă reluare a negocierilor în format de şase (cele două Corei, SUA, Rusia, China, Japonia) privind denuclearizarea Nordului.

Discuţiile urmăresc să convingă Phenianul să renunţe la ambiţiile sale nucleare în schimbul unui important ajutor energetic şi alimentar. Negocierile sunt în punct mort din decembrie 2008.

Nord-coreeni ‘îşi vor manifesta cu siguranţă dorinţa de a relua negocierile cu SUA la sfârşitul perioadei de doliu’, apreciază analistul Baek Seung-Joo.
SURSA: Agepres