Numărul de paturi libere de la terapie intensivă este în continuare un subiect controversat. Deși ministrul Sănătății anunța luni un număr de peste 240 de paturi libere la nivel național, realitatea se pare că este alta, lucru confirmat și de ministru, marți, pentru Digi24.

Ministrul declara luni că la nivel național mai există în prezent 247 de paturi libere pentru adulți la Terapie Intensivă și 32 de paturi libere pentru copii. În ceea ce privește situația din Capitală, Ioana Mihăilă susținea că mai există 55 de paturi libere la ATI pentru adulți, și 10 paturi libere pentru copii, însă numărul acestora poate varia în funcție de starea de sănătate a pacienților deja internați.

„La nivel național, 247 de paturi libere pentru adulți, 32 de paturi libere pentru copii. La nivelul Bucureștiului, 55 de paturi libere pentru adulți și 10 paturi libere pentru copii”, a explicat ministrul Sănătății.

De asemenea, ministrul a afirmat că numărul de infectări cu SARS-CoV-2 raportat zilnic „respectă realitatea”.

„Numărul de infectări raportat zilnic respectă realitatea şi îl verificăm, împreună cu numărul de paturi, din mai multe surse. De exemplu, pentru numărul de paturi am solicitat informaţiile ieri pentru ora 17,00 şi ele au fost concordante. Cele două surse de informaţii au fost Centrul de comandă de la Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei care ajută la transferul pacienţilor între unităţile sanitare”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

Care este, de fapt, numărul de paturi libere?

Cu toate acestea, numărul de paturi comunicat de Ioana Mihăilă nu corespunde cu cel din realitate. De fapt, nici managerii de spitale nu susțin că au paturi libere în ATI pentru pacienții cu coronavirus.

Concret, la nivel național mai sunt disponibile doar 86 de paturi libere, iar în București s-au ocupat și cele două care mai erau libere în cursul dimineții. Totodată, în secțiile de primiri urgențe sunt 397 de pacienți care au nevoie de un transfer într-un spital COVID și 37 au nevoie de terapie intensivă.

Astfel, conform acestor date, în sistemul de raportare al MS, cifrele prezentate nu corespund, de fapt, realității din spitale.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea