Au trecut doar câteva zile de când datele a sute de milioane de conturi de Facebook au fost postate online şi iată că istoria se repetă! De data aceasta, este vorba despre reţeaua LinkedIn, fiind afectat un număr similar de conturi al acesteia.

Ce date personale ar fi ajuns pe mâna hackerilor?

Mai precis, informaţiile a 500 de milioane de profiluri LinkedIn au fost scoase la vândzare pe un forum de hacking, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul incidentului în care a fost implicat Facebook.

Experţii cred că setul de date este mult mai mare şi ar include date personale din cadrul mai multor platforme. Cele 500 de milioane de profiluri LinkedIn sunt doar parte a leak-ului.

Printre datele personale vândute se numără adresele de email, numărul de telefon, genul şi altele, relatează news.ro.

LinkedIn susţine că nu a fost o breşă de securitate, iar toate datele sunt disponibile pe paginile publice de profil

Compania LinkedIn se apără şi susţine că nu a fost vorba de un hack (cum au spus cei de la Facebook în cazul lor) şi că leak-ul nu include date ale conturilor private. Cu alte cuvinte, conform LinkedIn, ar fi fost preluate datele deja disponibile în paginile publice de profil.

De asemenea, LinkedIn spune că datele au fost preluate nu doar de pe reţeaua profesională, ci din mai multe surse. “Nu a fost o breşă de securitate a LinkedIn”, afirmă reprezentanţii platformei deţinute de Microsoft, companie cu un business înfloritor în zona securităţii.

LinkedIn nu a precizat şi dacă cei jumătate de miliard de utilizatori vor fi notificaţi, pentru ca aceştia să ştie că le-au fost preluate datele personale. Facebook, spre exemplu, a spus că nu va notifica utilizatorii, pentru că nu ştie cu siguranţă cine sunt cei afectaţi.

533 de milioane de conturi Facebook, afectate şi ele în urma unei probleme de securitate

În weekendul care a trecut, presa relata că un set de date care conţinea informaţiile personale pentru 533 de milioane de conturi de Facebook a fost postat pe un forum de hacking.

Informaţiile au fost postate fără restricţii speciale, astfel că oricine are cont pe forum le poate accesa şi folosi în orice manieră.

Setul de date include elemente prin care cei peste jumătate de miliard de utilizatori Facebook pot fi identificaţi, precum număr de telefon, adresă de email, date de naştere, adresă şi altele.

Datele ar fi fost obţinute în urma unei breşe pe care Facebook a reparat-o încă din august 2019, astfel că acestea trebuie să fie mai vechi decât data reparării breşei.

Experţii avertizează că, deşi datele nu sunt tocmai proaspete, multe ar putea fi încă de actualitate, ceea ce le transformă în marfă de atacuri de phishing, astfel că utilizatorii reţelei sociale ar trebui să fie atenţi al astfel de tentative.

Sursa foto: Dreamstime