Companiile care vor încălca regulemaentele Uniunii Europene în ceea ce privește confidențialitatea datelor cu care operează ar putea fi sancționate cu 5% din cifra de afaceri, potrivit unei propuneri legislative, scrie "Financial Times". Sancțiunile vor fi măsura dimensiunii companiei și pot fi de ordinul miliardelor de euro. Măsurile sunt încă în dezbatere la nivelul Comisiei Europene și vor fi supuse aprobării în guvernele țărilor, proces care este estimat la aproximativ doi ani. UE dorește astfel să își sporească controlul în vederea combaterii sustragerii de date.
Unele pasaje din proiectul de lege se referă clar la segmentul social media și implică "dreptul de a fi uitat", care va obliga rețelele sociale precum Facebook să permită utilizatorilor să șteargă informațiile chiar și după ce le-au pus online, chiar dacă prin asta ei și-au dat deja acordul ca informațiile respective să fie publice.
Unele companii vând datele clienților către terți, fără a avea permisiunea lor sau nu protejează informațiile stocate în conturile rețelelor sociale sau pe serverele de "cloud computing".  Potrivit noilor reguli, companiile vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a înștiință autoritățile de o spargere a bazei de date. Un exemplu notoriu în acest sens este compromiterea datelor a 77 milioane de utilizatori ai retelei de jocuri online a companiei Sony Playstation, în aprilie anul acesta.

Potrivit proiectului de lege obținut de Financial Times, toate companiile cu peste 250 de angajați trebuie să dezvolte un departament special care să se ocupe de protecția datelor. Acest demers este facultativ în prezent. Oficialii de la Bruxelles au aplicat până acum numeroase amenzi pentru astfel de "scăpări" ale companiilor: Intel a plătit 1,1 miliarde euro, iar Microsoft  899 milioane de euro.

Sursa foto: toptechreviews.net