Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD) a lansat competitia de studii pe teme dedicate integrarii europeane. Pot concura, individual sau in grup, persoane fizice, experti independenti sau care lucreaza in cadrul unor institute publice, organizatii neguvernamentale, facultati sau departamente universitare de relatii internationale, studii europene de drept, stiinte politice, istorie etc., studenti ori absolventi ai unor astfel de institutii universitare.
Pe langa abordarea riguros academica, studiile trebuie sa fie o potentiala sursa de informare pentru activitatea autoritatilor romane. „Fundatia pentru o Societate Deschisa a adoptat in 2001 o noua strategie, care consta intr-o serie de initiative care au ca scop sa faca mai atractiv curentul integrarii europene”, sublinia Gabriel Petrescu, director executiv.
Termen-limita: FSD primeste pana la 16 decembrie 2001, pe suport electronic, proiectele cu privire la elaborarea studiului. Un proiect trebuie sa aiba 3 pana la 5 pagini si sa descrie:
– capitolele principale ale studiului;
– motivatia acestor capitole;
– principalele idei de la care pornesc autorii studiului;
– utilizarea studiului in cadrul institutional romanesc;
– principalele surse de informatie.
Pana la 15 ianuarie 2002 vor fi selectate cinci-sapte proiecte, autorii primind o finantare de 500 USD pentru elaborarea studiului. Studiul va fi finalizat pana la 15 martie 2002, iar in perioada 18-23 martie 2002 va avea loc jurizarea si selectarea celor mai bune trei proiecte, care vor fi premiate astfel:
Premii: locul I: 2.500 USD; locul II: 1.500 USD; locul III: 1.000 USD.
Ca si in cazul concursului similar, organizat anterior –”Un concept romanesc privind viitorul Uniunii Europene” – studiile premiate vor primi sprijin pentru a fi publicate de catre o prestigioasa editura romaneasca.
Proiectele vor fi trimise pe adresa de e-mail: ocinca@buc.osf.ro
Recomandarea FSD:
Vor fi luate in considerare lucrarile elaborate intr-un format academic, fundamentate teoretic, conceptual si faptic. Vor fi apreciate indeosebi studiile care articuleaza perspective originale.
Un accent special va fi pus pe capacitatea de a articula o viziune de promovare a relatiei cu UE. Ideile trebuie sa reflecte pozitiile si interesele societatii romanesti, ale U.E. si ale statelor membre, precum si ale celorlalte tari candidate, dar, in acelasi timp, trebuie sa deschida noi perspective si sa formuleze noi abordari ale problematicii.
Informatii, detalii: Fundatia pentru o Societate Deschisa
Adresa: Str. Caderea Bastiliei nr.33, Bucuresti
Telefon: 01 – 212 11 01; 212 11 02; 212 11 03; 212 11 04. Fax: 01 – 212 10 32, web: https://www.osf.ro.