Anuntarea primilor castigatori ai finantarilor prin Sapard a insemnat si publicarea planului de dezvoltare pentru una dintre cele mai importante societati din prelucrarea carnii. Este vorba de
SC Recunostinta din Filipestii de Padure, care apartine grupului Cris-Tim. Pentru Cris-Tim noua linie de productie, care va fi functionala incepand cu luna august, este calculata pentru un volum de sapte tone de preparate zilnic. Aceasta inseamna, in primul rand, cresterea productiei la un plafon de 55 tone zilnic, iar in al doilea rand, intrarea pe piata salamurilor crude uscate, o piata cu un potential important. „Noua investitie ne confirma pozitia de pe piata preparatelor din carne si estimam ca peste 600.000 de romani vor consuma zilnic produsele noastre. Totodata, ne permite extinderea gamei de produse prin introducerea salamurilor crude uscate. Piata acestei categorii de produse are un potential considerabil. In momentul de fata numai trei la suta din piata preparatelor este reprezentata de salamurile crude uscate, in timp ce in Ungaria, spre exemplu, aceasta se ridica la 70%, iar in Cehia la 60%”, spune Radu Timis, presedinte Cris-Tim.
Investitia in aceasta noua linie de productie se ridica la doua milioane de euro, jumatate din necesar fiind asigurat prin finantare Sapard. „Am castigat aceasta finantare pentru ca avem experienta a ceea ce inseamna intocmirea unui astfel de dosar si, totodata, avem resursele financiare pentru a sustine un asemenea plan. Numai costurile pentru documentatie s-au ridicat la circa 40.000 de euro”, spune Radu Timis. Noua fabrica va fi certificata ISO 9002, o conditie a oricarei fabrici Cris-Tim, accentuata de faptul ca are la baza o finantare europeana. „Am pus intotdeauna accent pe calitate, dar incepand cu anul 2000 a fost clar ca aceasta politica proprie trebuie certificata, asa ca in acel an am implementat sistemul ISO 9002, iar recent am obtinut certificare ISO 9001”, spune Radu Timis.
1.400 de societati mici vor disparea in urmatorii ani
Orientarea investitiilor Cris-Tim catre Filipestii de Padure a avut la baza statutul de zona defavorizata de care beneficiaza aceasta zona. „Am deschis aceasta fabrica pentru a beneficia de facilitatile oferite la acea vreme. In momentul in care cele mai importante facilitati au fost anulate multi se asteptau ca fabricile sa fie inchise. Dupa cum se vede, nu numai ca nu am inchis, dar ne dezvoltam, noua investitie ducand la angajarea a inca 100 de persoane, pe langa celelalte 600 care lucreaza in acest moment”, spune Radu Timis.
Potrivit analistilor, piata romaneasca a preparatelor din carne se va modifica radical in urmatoarea perioada. „Pe o piata cum este cea a Romaniei estimez ca in viitor vor exista cinci, sase actori importanti, care vor realiza in jur de 80 la suta din necesar, iar pe restul de 20 la suta se vor lupta in jur de 60 de firme locale a caror productie se va axa pe specialitati din carne caracteristice regiunii respective”, considera Mihai Lungu, fost presedinte al Asociatiei Romane a Carnii si secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Cum, potrivit datelor furnizate de Comisia Nationala de Statistica, in anul 2000 in industria carnii au functionat 1.450 de societati mici, inseamna ca circa 1.400 dintre acestea vor disparea. „In acest moment cei mai importanti actori de pe piata preparatelor din carne alaturi de Cris-Tim sunt Campofrio, Aldis si Angst, cu productii medii ce variaza in jurul a 1.000 de tone/luna. Mare parte dintre aceste societati si-au diversificat afacerile in industria alimentara, nerezumandu-se numai la carne”, spune Mihai Lungu.

Cris-Tim isi consolideaza pozitia de lider

· In acest moment productia fabricilor Cris-Tim este de circa 50 tone preparate din carne zilnic,
urmand ca in august acest an, cand va fi finalizata investitia de la Filipesti, aceasta sa ajunga
la 55 tone pe zi.

· In acest moment Cris-Tim ofera o gama medie de 120 de produse, numarul urmand sa creasca
la 140 de produse, o data cu inceperea productiei de salamuri crude uscate.