Industria este unul dintre cele mai importante sectoare economice din România. În 2016, aproape un sfert din PIB-ul țării a revenit industriei. Conform datelor INS, industria a contribuit anul trecut cu 23,1% la formarea PIB. În primul semestru al acestui an, industria a redevenit motorul creșterii economice, în contextul în care producția industrială a crescut cu 7,3%.

Industria a avut cea mai mare contribuție (+1,7%) la creșterea economică record din semestrul I al acestui an (5,8%), și o contribuție de 23,3% la formarea PIB. Meritul principal pentru plusul producției industriale (7,3%) revine industriei prelucrătoare, majoritar privată și orientată spre export. La finele primului semestru, în industria românească activau peste 1,383 milioane de angajați.

Cum am selectat nominalizații

La fiecare categorie de premii am ales 30 de companii, din care am selectat câte 10 nominalizați la fiecare sector industrial. Aici au fost luate în calcul atât rezultatele financiare obținute pe parcusul anului trecut cât și in­ves­tițiile realizate. Reușitele și povestea celor 90 de businessuri nominalizate le puteți citi în paginile următoare. 

Pentru a desemna câştigătorii premiilor, am analizat rezultatele financiare ale companiilor, dar şi alte elemente relevante pentru performanţa acestora. Am ţinut cont de rezultatele înregistrate anul trecut, luând în considerare evoluţia unor indicatori precum profitul net, rezultatul operaţional, veniturile sau cifra de afaceri. Investiţiile realizate au fost evaluate nu doar prin prisma mărimii acestora, ci şi a capacităţii de a crea locuri de muncă, de a transmite efecte pozitive mai departe în economie. Am urmărit, de asemenea, acţiunile de marketing, inovaţiile, deciziile strategice, produsele noi lansate anul trecut şi în prima parte a acestui an. Am ţinut cont de tranzacţiile importante pe care candidaţii le-au realizat, de contractele mari încheiate sau licitaţiile câştigate. Crearea de noi locuri de muncă a contat atât pentru marele premiu, cât şi pentru cele sectoriale.

 

Categorii de premii

 

Industria auto

Industria energetică

Industria chimică, fabricarea medicamentelor și anvelopelor

Industria grea

Industria ușoară

Industria alimentară

Industria prelucrătoare

Industria materialelor de construcții

Tehnologie și inovație